5 Digital marketing trendova za 2020 godinu

Čitanje traje otprilike 3 min

5 trendova digitalnog marketinga
Grčki filozof Heraklit iz Efeza, jednom je rekao: “Jedina stvar koja je konstantna su promjene ..”
Taj citat i danas važi hiljade godina kasnije, kada govorimo o naučnim i tehnološkim napredcima u današnjem vremenu. Krajolik digitalnog marketinga se stalno mijenja. Nije važno koja je vaša industrija, niti koje proizvode i usluge nudite – trendovi digitalnog marketinga se ne mogu zanemariti. Toliko promjena, tako malo vremena.
U nastavku navodimo 5 najboljih trendova digitalnog marketinga u 2020. godini.

  • Glasovne pretrage postat će popularne

Zabavna činjenica:
Na Googleu se svakodnevno obavlja 3,5 milijardi pretraga. A gotovo trećina ovih upita za pretragu vrši se pomoću glasovnih naredbi. Očekuje se da će ovaj postotak znatno porasti do naredne godine.
Zahvaljujući Siri, Googleu, Alexa i mnoštvu drugih ‘pametnih’ uređaja, verbalna interakcija s uređajima nastavlja da raste. Razvoj sistema kućnih pomoćnika bio je moguć zahvaljujući evoluciji pomoćnika za glasovnu pretragu. Prema mišljenju mnogih stručnjaka, polovina svih pretraga izvršit će se glasom u 2020. godini. Dakle, ako vaša web lokacija do sljedeće godine ne bude optimizirana za glasovnu pretragu, riskirate da izgubite puno vrijednih potencijalnih korisnika. Istraživanje OC&C Strategy Consultants navodi da je govorna trgovina bila 1,8 milijardi američkih dolara maloprodajni segment u Sjedinjenim Državama i 200 milijuna američkih dolara u 2017. godini.

Očekuje se da će se ta vrijednost do 2022. popeti na 40 milijardi u Americi i 5 milijardi u Velikoj Britaniji.

  • Personalizirani Email

E-pošta (email) i dalje je glavni kanal komunikacije, a milijarde je i dalje koriste u lične, komercijalne, industrijske, pravne, naučne i akademske svrhe. Drugim riječima, e-pošta ostaje ovdje, a sam marketing e-pošte i dalje je važan.U posljednje vrijeme primjećujemo nagli pad e-pošte i newslettera u tekstu. Na njihovom mjestu su divne e-poruke koje izgledaju skidane iz portfolija web dizajnera. Marketing putem e-pošte sada i do 2020. koristi mailove koji izgledaju i funkcioniraju kao web stranice – uključujući dugmiće na koje se može kliknuti i mnoge ostale interakcije. Današnji kupci više vole personalizaciju. Oni vole kad razgovarate s njima ili bar učinite da se osjećaju unikatno.U stvari, personalizacija je ključ za pridobivanje novih kupaca. To email marketing čini podnošljivim i efikasnim.

  • Chatbotovi

Digitalno doba učinilo nas je svima vrlo nestrpljivima. Želimo odgovore na naša pitanja odmah, bez ikakvog odgađanja.
Odgovor na ovu potrebu je chatbot.
Chatbotove je vrlo lako programirati i personalizirati, tako da ih možete koristiti u više svrha, uključujući:
• brzi odgovor,
• rješavanje žalbe,
• nudeći dodatne sadržaje, npr. popis alata ili newsletter,
• vođenje takmičenja.

Chatboti su softver umjetne inteligencije (AI) koji djeluje kao virtualna “osoba”, komunicirajući s korisnicima i pomažući im u ostvarenju njihovih ciljeva.
Ako nemate chat na svojoj web stranici, možete dodati bot u svoj Facebook Messenger.

  • Prelazak na PPC (pay per click)

Jedan od najvećih trendova 2019. godine bila je automatizacija, a 2020. godine to bi se trebalo nastaviti.
PPC se sada može u velikoj mjeri automatizirati, no uključivanje će pomoći dodavanju vrijednosti kroz inteligentnu diverzifikaciju budžeta i pametno ciljanje publike. U osnovi, loši podaci rezultirat će lošim donošenjem odluka, upotreba što je moguće više first-party podataka potaknut će performanse bilo koje automatske platforme za licitiranje (bidding).
Ciljanje proširene publike već se počelo pojavljivati u publici s afinitetima Googlea za pretraživačku publiku i sezonsku publiku – očekujte da će u 2020. godini biti naprednije opcije ciljanja publike, jer će se glavne platforme i dalje nadmetati za oglašavanje.

  • TikTok

Od svog predstavljanja u septembru 2016. godine, TikTok je preskočio poznatije web stranice poput društvenih mreža LinkedIn, Twitter, Pinterest i Snapchat.TikTok je ujedno i treća najpopularnija aplikacija u prvom tromjesečju (Q1) 2019. godine sa 188 milijuna novih korisnika.Trenutno ima 500 milijuna aktivnih korisnika širom svijeta! (DataPortal, 2019).Unutar svoje reklamne platforme za trgovce postoji mogućnost preciznog ciljanja prilagođene publike i događaja pretvorbe te praćenje performansi u stvarnom vremenu.Možete i plaćati prema vašem modelu optimizacije koji uključuje – CPC, CPM i oCPC.TikTok će 2020. predstaviti mogućnosti e-trgovine, pružajući trgovcima novu platformu za povećanje konverzija pomoću modela kratkog vijeka sadržaja aplikacije.

TikTok

Ako želite da vam pomognemo, slobodno kontaktirajte naš tim Galop Digital.