Kako uspjeti u svijetu prodaje ili internetskog marketinga?

Čitanje traje otprilike 3 min

Novi poslovi, novo obrazovanje: učilište Algebra već neko vrijeme provodi edukaciju za tražena zanimanja poput voditelja prodaje i specijalista za internetski marketing.

prodaja -  internet marketing
U televizijskoj emisiji koju su nedavno snimili, a koju možete pogledati na , voditeljica Ida Prester razgovarala je s uspješnim pojedincima s oba ova područja kako bi saznala može li se uistinu uspjeti baveći se tim poslovima, kakva je potražnja, koliko se lako zaposliti i što se danas zaista traži kod obavljanja ova dva posla.

Analiza koju je prošle godine proveo vodeći hrvatski portal s ponudom poslova, MojPosao, pokazala je da je u kategoriji „Prodaja i trgovina“ tijekom protekle četiri godine objavljeno 50 posto više oglasa nego u prvoj sljedećoj; takav rezultat ne čudi jer su, neovisno o gospodarskim kretanjima, prodajni predstavnici potrebni u gotovo svim sektorima. To što potreba za osobama koje stručno i profesionalno znaju obavljati svoj posao kontinuirano raste pokazuje i da ovaj posao, koji na prvi pogled možda djeluje jednostavno, u stvarnosti zahtijeva i mnoga specifična znanja i vještine. Ono što je dobro svakako je i to da je njihovo stjecanje moguće, a edukacija za voditelja prodaje dostupna.

Bez obzira kako se naziva pojedino radno mjesto u prodaji – a naziva je mnogo, od prodajnog savjetnika, voditelja ključnih kupaca, key account managera, stručnog suradnika u prodaji, komercijaliste ili mnogih drugih – opis radnog mjesta često je vrlo sličan. Traži se osoba koja će dogovoriti i voditi poslovne sastanke s kupcima i klijentima, unaprijediti odnos s postojećima i pronaći one nove. Nakon toga bit će potrebne dobre pregovaračke vještine, dogovaranje prodaje i zaključenje posla, ali posao ovdje ne prestaje: korištenjem CRM aplikacija na osobnim računalima potrebno je pratiti cijeli ciklus suradnje s pojedinim korisnikom ili klijentom.

Internetski marketing traži svestrane pojedince

Drugo zanimanje koje je sve traženije, a također ima mnogo veze s pomaganjem tvrtkama da što bolje plasiraju svoj proizvod na tržište, jest stručnjak za internetski marketing. Dobro pozicioniranje brendova i tvrtki u digitalnom svijetu, na webu, na tražilicama i na društvenim mrežama može imati direktnog utjecaja na njihov odnos s kupcima te, u konačnici, i samu prodaju.

Neke od „trikova“ današnjih vrhunskih internetskih marketingaša otkrila je i Ida Prester, ugošćujući ih u televizijskoj emisiji koja se može pogledati na , no pravi je „trik“, zapravo, u sposobnosti pojedinca da osmisli zaokružen „digitalni“ nastup za svojeg klijenta, proizvod ili brand.

„Izrada uspješne prezentacije tvrtke na webu, ispravno komuniciranje putem web stranice te osmišljavanje koncepta marketinškog djelovanja na webu i društvenim mrežama zahtijeva inovativnost, kreativnost i poznavanje tehnologije, a uz to od pojedinca se traži da zna dobro koordinirati i uskladiti sve ove aktivnosti u promidžbi“, kaže Tomislav Krištof, voditelj ovog programa obrazovanja u Učilištu Algebra.

„Sastavnice promidžbe poput oglašavanja općenito, odnosa s javnošću, ali i optimizacija stranice za tražilice, oglašavanje na društvenim i oglasnim mrežama neke su od glavnih vještina koje pojedinci moraju savladati da bi bili dobri u ovome poslu, ali važno je zapamtiti da su sve to vještine i znanja koje se mogu steći i savladati edukacijom i usavršavanjem“, kaže Krištof.

Znanja koja je lako nadograđivati

Vodeće informatičko učilište u regiji, Učilište Algebra, već dulje vrijeme provodi upravo ove programe koji zalaze u „soft skills“ segment, odnosno čiji je cilj da pojedinci steknu vještine koje nisu nužno vezane s onim informatičkim, već ih nadopunjuju.

Zanimanja poput voditelja prodaje, voditelja ureda ili specijalista za internetski marketing i dalje su vrlo tražena na tržištu te se za njih u pravilu lako osposobiti na tromjesečnim obrazovnim seminarima kakve organizira Algebra.

„Postoji jasna perspektiva daljnjeg razvoja karijere pojedinca koji se odluče za neki od ovih specijalističkih seminara, postoje sljedeće razine obrazovanja i daljnjeg razvoja, pri čemu je posebno važno naglasiti da smo, baš kao što su sudionici TV emisije i rekli Idi Prester, sve programe obrazovanja uskladili s onim što poslodavci danas traže i vještinama koje se navode u oglasima ili cijene prilikom intervjua za posao“, kaže Tomislav Krištof iz Algebre.

Izvor: 24sata.hr