Vodič za poduzetnike – Što sve mora imati dobra web stranica

Čitanje traje otprilike 3 min

Mnoga mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj nemaju web stranicu, većina koja je ima lošeg je dizajna, te nisu optimizirane za prikaz na mobitelima. Više bi trebali ulagati i u Facebook oglase i Google AdWords.

digitalni marketing

Pomaže li digitalni marketing povećanju prodaje, najčešće se pitaju mali i srednji poduzetnici.

Najkraći i najbolji odgovor na to pitanje je – da, kaže nam stručnjakinja za komunikaciju i digitalni marketing Maja Belušić, vlasnica agencije Dobra priča.

Iako ponekad nije lako uočiti njegov učinak, istraživanja pokazuju da je digitalni marketing više nego učinkovit. Istraživanje tvrtke GE Capital Retail Bank pokazalo je da 81 posto kupaca istražuje proizvode on-line prije nego što ih kupi u trgovini.

Odluka o kupnji odvija se puno prije dolaska na mjesto kupovine.

Također se pokazalo da potrošači u prosjeku potroše 79 dana na prikupljanja informacija prije nego obave veliku kupnju. Dodate li tome podatak da internet u osobne svrhe redovito koristi 74 posto građana Hrvatske, jasno je zašto digitalni marketing pruža ogroman potencijal i za male te srednje poduzetnike – kaže Belušić.

U svakoj zdravoj ekonomiji radna mjesta stvaraju mala i srednja poduzeća.

Procjena je da se od 100 novih radnih mjesta njih čak 86 otvara u malim i srednjim poduzećima. U pravilu su upravo takva poduzeća efikasnija i brže reagiraju na tržišne promjene. No, u vremenu digitalne transformacije i za njih je izazov svoje poslovanje prilagoditi novim uvjetima.

Mnogi manji i srednji poduzetnici još uvijek zaziru od digitalnog marketinga ili teško nalaze dobre copywritere, content menadžere i menadžere za društvene mreže, koji će im na najbolji način pomoći u tom aspektu poslovanja.

Važno je znati da oko 3,17 milijuna Hrvata koristi internet, njih 1,8 milijuna je na društvenim mrežama, 1,5 milijuna svakodnevno mu pristupa putem mobitela, a te brojke iz dana u dan rastu. U isto vrijeme, samo 18 posto hrvatskih malih i srednjih tvrtki ima on-line prodaju – kaže ova marketinška stručnjakinja.

Isto tako, mali broj poduzetnika koristi mogućnosti Google AdWordsa ili Facebook oglasa.

Poražavajuća je činjenica da mnoga poduzeća, pa i ona koja direktno privatnim osobama prodaju proizvod ili uslugu, nemaju službenu web stranicu ili je ona zastarjela. Osim lošeg dizajna stranice i neredovita ažuriranja, mnoge od njih nemaju navedene osnovne podatke poput lokacije i usluga te proizvode koje nude. Mnoge nemaju ni gumb koji “poziva na akciju” ili linkove na društvene mreže. Gorući problem je što web stranice nisu optimizirane te prilagođene za prikaz na mobitelima – kaže Belušić.

Što je content marketing?

Content marketing dio je digitalnog marketinga. Za razliku od običnih oglasa plasiranih putem tradicionalnih kanala – televizija ili džamboplakata, ovo je marketinški sadržaj koji potencijalni kupci “žele” čitati i “traže”, te “sheruju” na društvenim mrežama. Pojavljuje se u raznim oblicima – od bloga, prezentacija, infografika, videomaterijala, webinara, newslettera.

Probudite znatiželju kupaca da istraže što im nudite

Na službenoj stranici i društvenim mrežama objavljujete sadržaj koji će kod kupaca probuditi znatiželju da istraži to što nudite. Nemojte pisati samo prodajne članke i statuse te objavljivati samo fotke i videosnimke proizvoda, kaže Belušić.
U komunikaciji na internetu ponudite rješenje za problem, pa tako nekoga tko pretražuje sve o bolovima u leđima, ciljano uputite u svoj salon za masažu koji se, eto, nalazi dvije ulice dalje. Fokusirajte se na lokalno područje te tome prilagodite svoje Facebook oglase, osobito u vrijeme turističke sezone – savjetuje naša sugovornica.

Nezamjenjiva pomoć

Content marketing nije zamjena za vrhunski prodajno osoblje, ali im može biti od nezamjenjive pomoći. U svemu tome niste sami i ne morate biti sami, obratite se nekome tko ima znanje i iskustvo za vođenje digitalnog marketinga kako bi ostvarili željene rezultate – zaključuje Maja Belušić iz Dobre priče.

A zašto je content marketing toliko interesantan?

  • educira publiku jer pomaže potencijalnom klijentu da identificira vlastite potrebe,
  • gradi povjerenje i vjerodostojnost,
  • razvija odnose s klijentima- dijeljenje korisnih savjeta i drugih resursa pokazuje klijentima da vam je više stalo do njih nego do prodaje,
  • povećava posjete na vašu web stranicu,
  • pruža alate koji omogućuju prodaju infografike, vodiči i studije pomažu prodavačima privući, angažirati i pretvoriti ponude u kupnje,
  • na kraju svega i stvara svijest o brendu. Ako se kupci kontinuirano izlažu takvim sadržajima, kad-tad će to rezultirati kupovinom, što je i cilj svake marketinške kampanje.

 

Izvor: 24sata.