Ispunite svoje marketinške ciljeve korisnim alatima i sa automatizacijom

Čitanje traje otprilike 3 min

 

Digital marketing

Ponašanja, navike i raspored potrošača mijenjaju se brže nego ikad. Podaci Google-a pokazuju da su u posljednjih mjesec dana povećane pretrage za kontrolerima prskalica u Sjedinjenim Američkim Državama, mehaničke slagalice u Njemačkoj i ručni ventilator u  Japanu.

Pratiti ove trendove može biti teško, pogotovo ako je pandemija utjecala na vaše poslovanje.

Prodavači imaju više posla nego ikad prije i manje vremena za to. Zato Google uvodi poboljšane alate i automatizirana rješenja kako bismo Vam pomogli da učinite stvari, odgovorite na promjene i povećate svoj posao.

Pronalaženje novih mogućnosti na dinamičnom tržištu

Nikad nije lako pratiti pomake u potražnji potrošača, a posebno je izazovno na dinamičnom tržištu. Stranica Preporuke (Recommendations page) vaš je najbolji izvor prilagođenih smjernica u stvarnom vremenu za prilagođavanje tim promjenama. S rezultatom optimizacije možete dati prioritet preporukama koje će vam pomoći da otkrijete nove mogućnosti za svoje kampanje.

Na primjer, preporuke“Ključne riječi i ciljanja”olakšavaju vam pronalazak novih trendova koji su relevantni za vaše poslovanje.

Više od 16 milijuna preporuka za ključne riječi u Google oglasima temelje se na trendovima na tržištu, a nove preporuke dodaju se svakodnevno. Kompanija Artnaturals je u Martu primijetila da potražnja raste za organskim sredstvima za čišćenje i sapunima. Pomoću preporuka za ključne riječi uspjeli su brzo preusmjeriti svoje oglašavanje ovim novim trendovima. Kao rezultat toga, mjesečni promet robne marke povećao se za 700 posto.

Preporuke

Trenutno možete pronaći preporuke u svojim kampanjama, na stranici Preporuke (Recommendations page) i u mobilnoj aplikaciji Google Ads. Uskoro ćete ih moći vidjeti i u Google Ads Editor-u.

U API za Google Ads Google je  također dodao podršku preporukama i ocjeni optimizacije razine kampanje, a uskoro će stići i ocjena optimizacije razine računa. To će Vam olakšati i pregled, upravljanje i postupanje prema vašim preporukama.

Planiranje sa samopouzdanjem

Postoje  mnoge nove mogućnosti rasta u potrazi zbog promjena u ponašanju potrošača. Planer performansi uklanja nagađanja u ovom procesu dajući vam plan performansi s predviđenim klikovima, konverzijama i vrijednostima konverzije temeljenim na različitim razinama potrošnje i ciljevima povrata ulaganja.

U sektoru isporuke obroka Cook it je koristio planer performansi da optimizira budžete kampanje i iskoristi sve veće interesiranje za setove obroka u Martu. U kombinaciji s pametnim licitiranjem, brendu je za samo dvije sedmice ostvarila porast konverzija od 200 posto.

Planer performansi

Sada možete koristiti alat za planiranje performansi za planiranje kampanja za pretraživačku mrežu pomoću dijeljenih proračuna (shared budget). Planer performansi trenutno je dostupan za Search kampanje i Shopping, a uskoro će biti dostupan i za Display i App kampanje.

Planer performansi je izvrstan način da osigurate da su vaši proračuni postavljeni na odgovarajuću razinu kako biste iskoristili nove mogućnosti rasta pri pretraživanju.

Optimizacija kampanja u realnom vremenu

Ovih dana, trgovci moraju ostvariti rezultate dok imaju ograničeno vrijeme i resurse. Pametno licitiranje (Smart bidding) je ključno da vam pomogne da uravnotežite ta ograničenja; to vam može pomoći da automatski ostvarite više performansi od svakog dolara koji potrošite, oslobađajući vremena.

Važno je da osigurate veću transparentnost svojih ponuda, posebno sada – tako da će Google u narednim mjesecima pružiti objašnjenja za kampanje za pametno licitiranje. Tako ćete lakše shvatiti što je uzrokovalo promjene klikova, pojavljivanja, troškova i konverzija.

Praćenje performansi za djelovanje

Na tržištu koje se stalno mijenja, važno je redovno provjeravati performanse. Mobilna aplikacija Google Ads olakšava vam nadgledanje kampanja u stvarnom vremenu, pomažući vam da brzo poduzmete mjere gdje god se nalazili.

Google analitika

Uštedite preko dva sata sedmično pomoću mobilne aplikacije za provjeru u performansama,  poboljšanja i održavanje računa u pokretu.

Preuzmite mobilnu aplikaciju Google Ads danas za  Android, iOS. Ili kontaktirajte nas

 

Google alati