Odabir i registracija domene za web stranicu – vašeg mjesta na internetu

Čitanje traje otprilike 3 min

Odabir odgovarajuće domene početni je korak u izradi bilo koje web stranice. Naziv domene će dugoročno predstavljati vaš biznis – usluge i stoga je potrebno obratiti posebnu pažnju pri odabiru iste.

Domena konkretno govoreći predstavlja adresu koju upisujete u Internet pregledniku – browseru kako biste pristupili željenoj web stranici.
U nastavku teksta pročitajte koje su to stavke na koje je potrebno obratiti posebnu pozornost prilikom odabira naziva domene.

Odabir domene za web stranicu - Galop Digital

Neka bude kratka i lako pamtljiva

Prema istraživanjima, naziv domene bi trebao biti kraći od 10 karaktera, čemu u prilog govori činjenica da 5 najboljih web stranica u nazivu domene ima prosječno 6 karaktera. Nekada zbog zauzetosti željene domene ili zbog ne slaganja ključnih riječi sa vašim poslovanjem ili uslugom klijent je „primoran“ odabrati dužu domenu, odnosno domenu sa više karaktera.

Pri odabiru duže domene povećava se statistička vjerovatnoća greške prilikom upisivanja domene u pregledniku, što za posljedicu može imati smanjenu posjetu na vašem odredištu (web stranici). Prema predhodno pomenutim istraživanjima optimalna dužina domene iznosi 6-15 karaktera. Logičkim slijedom kraća domena lakše je pamtljiva, te kao takva lakše dopire do konzumenata vašeg sadržaja.

Korištenje crtica i brojeva u nazivu domene

Korištenjem crtica u nazivu (-) domene poboljšava se čitljivost, što pomaže prilikom boljeg rangiranja vaše Internet stranice u rezultatima pretraživanja. Nedostatak korištenja crtice ili više crtica jeste povećana mogućnost greške prilikom upisivanja domene, kao i teža pamtljivost naziva domene.

Korištenje brojeva nije preporučljivo zbog toga što mogu izazvati konfuziju kod posjetioca vaše stranice, što se najčešće ogleda u tome da korisnici nisu sigurni da li se broj piše numerički ili slovima (npr. 7 ili sedam). Također, ukoliko nisu dio naziva vašeg poslovanja, brojevi u nazivu domene često odaju dozu neozbiljnosti što je još jedan od razloga zašto ih je potrebno izbjegavati.

Lokalno ili globalno?!

Ukoliko je fokus vašeg poslovanja na lokalnoj razini u naziv domene bi bilo dobro ukomponovati naziv vašeg grada, regije ili slično, što će potencijalne klijente asocirati na područje u kojem poslujete, a također će biti lakše pamtljivo.

Ukoliko vaše poslovanje nije lokalnog karaktera, odnosno poslujete globalno, preporučljiv je naziv svjetski poznatih domena (TLD – top level domain), kao što su .com, .info, .org, .net, .eu, itd. što će potencijalnim klijentima ukazati na neograničen spektar vašeg poslovanja. Primjerice, čak 75% web stranica ima .com ekstenziju domene.

Državna – nacionalna domena (.ba)

Nacionalna top level domena je vrijedan resurs svake države i jedan od elemenata suvereniteta i prepoznatljivosti u virtuelnom svijetu. Državni top level domen Bosne i Hercegovine ima zvaničnu oznaku “.ba”.  Prednosti odabira nacionalne domene ogledaju se u više aspekata. Prije svega prilikom odabira nacionalne domene vrlo vjerovatno nećete imati problem sa zauzetošću za razliku od svjetskih domena. Druga važna stvar svakako jeste pozitivno pozicioniranje u rezultatima pretrage lokalnih pretraživača.

Ništa manje važna stavka je bezbjednost, koja je kod nacionalnih domena na višem nivou. Ukoliko je vaše poslovanje lokalnog tipa, odnosno ograničeno na teritorij države, odabir nacionalne domene je svakako preporučljiva opcija.

Registracija domene

Nakon što ste odabrali naziv domene, slijedi proces registracije iste. Domene se kupuju odnosno registriraju na brojnim registrima domena poput GoDaddy-a, NameCheap-aDomain-a, Nic-a i sličnih. Proces registracije je jednostavan, potrebno je pratiti jednostavne korake, dok na svakom od navedenih registara postoji odjeljak za provjeru dostupnosti naziva domene koju ste odabrali. Okvirna cijena svjetskih (TLD) domena kreće se između 10$ i 20$. Nacionalne domene su nešto skuplje, te primjerice .ba domena košta između 50 i 70 KM.

Zaključak

Dakle, najkraće rečeno domena predstavlja dugoročni identitet vašeg poslovanja, zbog čega je njenom odabiru potrebno posvetiti posebnu pažnju. Ukoliko i nakon svega ipak niste sigurni koji naziv odabrati, svakako iskoristite naziv vašeg brenda.

Pored registracije domena predhodno opisane u ovome tekstu postoje i takozvane besplatne domene, koje je poželjno izbjegavati. Razlog leži u činjenici da ćete korištenjem takve domene zapravo dobiti poddomenu, odnosno pored vašeg željenog naziva domene, nalazit će se i nastavak koji nije vezan za vaše poslovanje (npr. imebiznisa.freedomain.com). Zapitajte se je li vrijedno rizikovati sa nepamtljivom, često konfuznom i neprepoznatljivom besplatnom domenom. Zbog uštede od svega nekoliko dolara može doći do znatno većih gubitaka na polju poslovanja.

Gotovo je bespotrebno govoriti o značaju i ulozi društvenih mreža u današnjem svijetu digitalnog marketinga i poslovanja općenito. Stoga je preporučljivo da naziv domene vaše web stranice bude isti ili što sličniji nazivu koji ćete koristiti na društvenim kanalima.

 

Piše: Žan Anđić