Savjeti za bolju SEO optimizaciju i rangiranje na Google-u

Čitanje traje otprilike 4 min

Ukoliko ste vlasnik ili administrator web stranice, vjerovatno ste se nekad zapitali zašto vaši članci, usluge ili proizvodi nisu u samom vrhu rezultata pretrage na najpopularnijem pretraživaču  interneta – Google-u.  Razlozi su mnogobrojni, a uz vješto korištenje savjeta koje ćemo navesti u ovom tekstu naučit ćete kako i zbog čega bi trebali biti u samom vrhu pretrage za vaše usluge, sadržaje, proizvode ili slično.

Savjeti za bolje rangiranje na Google

Odmah na početku da razjasnimo, za SEO optimizaciju (optimizacija za pretraživače) ne postoje jednostavni prečaci, odnosno par jednostavnih klikova definitivno vas neće odvesti na prvu stranu Google pretrage, ali uz primjenu praktičnih savjeta mnogo ćete bolje rangirati ili pozicionirati vašu internet stranicu.

Ključan faktor u optimizaciji jeste relevantan sadržaj, što uključuje i neke druge faktore kao što su optimizirani naslovi (SEO title), opisi (SEO descritpion), optimizirane fotografije i slično.

On page SEO optimizacija

Kako svaka stranica, članak – objava, počinju sa naslovom, obavezno unesite naslove (SEO title) i opise (SEO description), koji trebaju imati veze sa postojećim tekstom. Sadržaj članka, odnosno vašeg teksta mora imati normalan tok, tj. vašu prezentaciju, ideju ili opis proizvoda mora predstaviti na prirodan način. Uz to, morate biti vješti u pisanju, odnosno pripovijedanju.

Savjeti za bolju SEO optimizaciju - Alt oznakeOptimizacija slika

Strategija SEO optimizacije stranice obuhvata i optimizaciju slika za pretraživače. Najprije, potrebno je obratiti pažnju na kvalitet samih fotografija, jer isti značajno poboljšava korisničko iskustvo na vašoj stranici. Zbog brzine učitavanja stranice, koja je također jedan od ključnih faktora u rangiranju na Google pretrazi, veličine fotografija nikako ne smiju biti prevelike.

Neophodno je da fotografije imaju adekvatan naslov, koji je u vezi sa tekstom, kao i opis koji sadrži ključne riječi vaše stranice ili članka. Pored naslova i opisa, neizostavan faktor su i ALT oznake koji poboljšavaju rangiranje u pretrazi. Na primjer, ukoliko članak govori o PVC prozorima, uz fotografiju prozora upišite ALT oznaku „PVC -prozor“.

Optimizacija za ključne riječi

Koliko god je moguće izbjegavajte korištenje iste ključne riječi u dva ili više članaka, blogova, tekstova. U slučaju da to činite, vaši tekstovi se bore jedan protiv drugog u rangiranju na Google pretraživaču zbog čega se ova pojava u SEO svijetu naziva kanibalizacija ključnih riječi. Pretjerano dodavanje i ponavljanje ključnih riječi neće pomoći boljem rangiranju vaše stranice odnosno vašeg teksta, već naprotiv! Količina ključnih riječi u tekstu ne bi trebala prelaziti 4% od ukupnog sadržaja.

Izgradnja odlaznih linkova (backlinks)

Odlazni linkovi predstavljaju još jedan značajan SEO faktor u rangiranju, osnovni su dio Off page SEO optimizacije. U zavisnosti od teme linkovi moraju da vode na stranice koje su vezane za istu tematiku. Izgradnja odlaznih linkova je nešto duži posao, a često i skup posao, koji se u konačnici definitivno isplati.

Zašto odlazni linkovi koštaju?

Razlog je jednostavan, jer se linkovi moraju negdje postaviti, a to su stranice koje i same koštaju (zakup domene, hhostinga. Ukoliko drugi pišu tekstove i postavljaju ih za vas cijena je još veća. Najviše koštaju kada ih postavljate u najčitanije medije, ali tada imaju i najveću vrijednost. Također postoji mogućnost korištenja besplatnih linkova, tako da sami napišete i pošaljete nekome da objavi.

Ono što je zabranjeno i svakako treba izbjegavati je korištenje programa koji automatski kreiraju linkove. Brzina postavljanja odlaznih linkova igra značajnu ulogu, pojednostavljeno rečeno, linkovi se moraju graditi postupno, odnosno logički.

Savjeti za bolju SEO optimizaciju - GTMetrixBrzina učitavanja stranice

Brzina učitavanja internet stranice također je bitna, u posljednje vrijeme zasigurno jedan od ključnih faktora u pozicioniranju na Google pretraživaču. O tome govori i činjenica da Google radi na uvođenju algoritma koji će označavati stranice koje se sporo učitavaju, te posjetitelju odmah dati do znanja da se radi o sporoj web stranici, što može uveliko uticati na stopu napuštanja stranice, prije nego se učita. Ukoliko se vaša stranica sporo učitava što možete provjeriti uz pomoć Google-ovog alata PageSpeed Insights ili GTMetrix-a, krajnje je vrijeme da poradite na optimizaciji.

Korištenje Google Search konzole

Google-ov alat pod nazivom „Search Console“, omogućuje vam da kroz par klikova saznate preko kojih ključnih riječi su posjetitelji došli do vaše internet stranice. Također, omogućuje detaljan uvid koliko je posjetitelja pogledalo određene tekstove na stranici, s kojih stranica su došli do istih sadržaja i slično, što uveliko može doprinjeti u razvoju SEO strategije i poboljšanja rangiranja na pretraživačima.

Angažovanje stručnjaka

Bez obzira koliko velike afinitete prema razumijevanju i primjeni SEO optimizacije imali, koraci prethodno navedeni kroz ovaj blog olakšati će vaš put kroz ovu iznimno značajnu oblast.

Prethodno ste shvatili kako je „vodić“ za bolje rangiranje na Google pretraživaču dosta obiman i u jednu ruku zbunjujući, posebno ukoliko ste početnik u tome.

Tim slijedom, nameće se pitanje da li je za kvalitetnu SEO optimizaciju nužan angažman stručnjaka iz te oblasti.

Odgovor bi u najkraćem glasio da angažiranje SEO stručnjaka nije nužno, međutim stvari treba posmatrati iz šire perspektive.

Ukoliko Vaš sajt ne predstavlja službenu prezentaciju tvrtke, organizacije i sl., pa rangiranje sadržaja nije od prevashodne važnosti, u SEO svijet možete krenuti i sami.

Međutim, ukoliko je tip sajta takav da bolje rangiranje donosi značajnu zaradu i napredak, a loši rezultati pretrage suprotno, onda je angažman stručnjaka iznimno preporučljiv.

Google pretraživač je „osjetljiv“ na nepoštivanje standarda zajednice, zbog čega je mnogo isplativije angažirati SEO stručnjaka, nego riskirati pogrešne poteze, koji će vas gotovo sigurno koštati lošijeg rangiranja i dovesti do gubitaka na polju poslovanja.

Piše: Žan Anđić