5 Savjeta: Kako odabrati agenciju za digitalni marketing?

Čitanje traje otprilike 3 min

kako odabrati digitalnu agenciju

Nakon niz godina upravljanja i vođenja vlastite kreativne digitalne agencije, imam puno razloga da predložim zašto bi netko trebao angažirati digitalnu agenciju za pomoć u marketingu. 

Digitalne agencije obično rade na principu partnerstva s klijentima. To je intiman odnos između klijenta i agencije. Postoji mnogo razloga zbog koji kažem da je intimna veza: većina agencija će zahtijevati vlasničke podatke, financijske informacije, podatke o prodaji i upravljanju kako bi najbolje razumjeli poslovanje. Prije dijeljenja bilo kakvih podataka obavezno potpišite NDA (Ugovor o tajnosti). 

Prije nego što bilo tko angažira digitalnu marketing agenciju, mora vrlo dobro analizirati nekoliko agencija da bi došao do prave agencije za suradnju. Agencija bi naravno, trebala imati evidenciju i portfelj sa studijama slučajeva gdje mogu podjeliti svoja iskustva kako su postupili sa svojim klijentima. 

VRSTE USLUGA PONUDA AGENCIJA ZA DIGITALNI MARKETING 

 Prije svega važno je napomenuti koje vrste usluga nudi digitalna agencija i koje su vam agencije možda potrebne za pomoć. Evo pet usluga 

  • Strategija 
  • Sadržaj
  • Web/razvoj mobilnih aplikacija
  • SEO
  • Plaćeno oglašavanje (primjerice Facebook, Google ili bilo koji drugi digitalni medij/kupnja prostora)

Svih 5 je vrlo važno. Razlog zašto strategija zauzima prvo mjesto je taj što je ona prvi korak koji se treba poduzeti  prije nego što se odluči na bilo koje druge usluge. Strategija je plan, a po njemu se sve drugo može raditi. Neki vlasnici poduzeća koji će angažirati agenciju možda neće odmah znati koje su njihove potrebe u digitalnom marketingu. Ako ispravno razviju strategiju, moći će otkriti što je to što im je doista potrebno. 

5 SAVJETA KAKO IZABRATI DIGITALNU AGENCIJU 

Prije nego što započnete intervjuirati marketinške agencije, važno je razumjeti njihovu pozadinu u digitalnom marketingu. Trebat ćete obaviti dubinsku analizu (due diligence). Prvo što ćete vjerojatno učiniti je kontaktirati svoj krug prijatelja i poslovnih poznanika i najvjerojatnije će te pretraživati na internetu. Ovisno o vašim potrebama, možda želite odabrati lokalnu agenciju ili pak raditi s agencijom koja može doći vama u posjetu ako se nalazite u drugom gradu, državi ili zemlji. 

  • Zatražite ponuduPonude će vam reći puno o agenciji: njihovo strateško razmišljanje, pristup vašoj konkretnoj situaciji i potrebama, kao i njihova strast oko projekta. Moći ćete vidjeti jesu li dobro obavili svoju analizu i istraživanje, te uredno procjenu izazova koji je pred nama. 
  • Zatražite referencePogledajte kako su surađivali s drugima prošlim i sadašnjim klijentima. 
  • Digitalni portfolioNišta ne daje bolju sliku o jedno digitalnoj marketing agenciji kao portfolio. Portfolio uključuje i dizajn i sadržaj. Portfolio će vam reći kreativni smjer i stil agencije i njihov pristup u rješavanju projekata. Dobar portfolio uvijek sadrži čisti dizajn i ne natrpan, fotografije koje pričaju priču, videozapisi s dobrim zvukom i jasnom slikom. 
  • Snažna digitalna prisutnost s web stranicom, socijalnim mrežama ili nekim člancima. Pogledajte kako upravljaju vlastitim marketingom. Koliko su aktivni i kakvu vrstu sadržaja postavljaju. Ja osobno volim vidjeti edukativan sadržaj. Blogiraju li, dizajniraju postove sa slikama i sadržajem koji komunicira? Pretplatite se na njihov newsletter, pogledajte kako redovito komuniciraju. 
  •  Ne dozvolite da novac prvobitno odluči. Neka bude zadnji! Prvo procijenite sve gore navedene aspekte i odlučite tko pruža najbolju vrijednost za vaše poslovanje i koristite svoju intuiciju (svi imamo vrlo dobru intuiciju) kako biste odlučili koja se agencija osjeća ispravnom. 

Kao što sam rekla na početku ovog bloga, rad s agencijom za digitalni marketing intiman je odnos, oni postaju produžena ruka vaše tvrtke. Kad birate agenciju, birajte mudro, jer kao i bilo koji odnos loš ili dobar, nije ga lako prekinuti ili zadržati. Važno je da obje strane budu zadovoljne jedna s drugom. Imati pravog partnera najbolji je scenarij za vašu tvrtku. Kao vlasniku agencije meni je vrlo važno osjetiti strast prema projektu i tvrtki s kojom surađujem i volim osjetiti isto uzbuđenje od klijenta. 

Ako smatrate da su naši blogovi korisni i želite nastaviti ovaj razgovor uz šalicu kave ili ručak, ne ustručavajte se da mi se javite putem maila babel@galopdigital.com. Koristimo zoom ili skype! 

Pratite nas i na socijalnim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube.