Digitalizacija poslovanja i prednosti za biznise

Čitanje traje otprilike 5 min

Digitalizacija poslovanja i prednosti za biznise

Što je digitalizacija?

Digitalizacija u poslovanju danas se pokazala gotovo ključnom za poslovni uspjeh. Digitalizacija je ključ inovacije, konkurentnosti i rasta. Također nudi brojne mogućnosti organizacijama da ojačaju svoju tržišnu poziciju. Firme koje prihvaćaju digitalnu transformaciju rade bolje, dinamičnije su, imaju veću produktivnost rada, rastu brže, imaju bolje prakse upravljanja i stvaraju bolje plaćena radna mjesta. Digitalizacija u poslovanju dovela je mnoge biznise do uspjeha. Iako su prednosti digitalizacije jasne, mnoge se firme opiru ovom trendu i nažalost završavaju svoj ciklus neslavno, pregaženi digitalno osviještenom konkurencijom ili jednostavno, ostaju bez kupaca. Kako bi ostale relevantne, tvrtke, odjeli i pojedinci moraju točno znati kamo vodi poslovna tehnologija i biti sigurni da su na vrhu svakog digitalnog trenda koji se mijenja.

Digitalizacija poslovanja i prednosti za biznise

Mnoge tvrtke sada prelaze na internet u želji da bolje pozicioniraju svoje usluge i proizvode, informiraju svoje trenutne i potencijalne klijente, pojednostave upravljanje informacijama i svakodnevno vođenje operacija. Ovaj pomak pokreće novi val tehnologije koji tvrtkama svih oblika i veličina omogućuje da budu učinkovitije i bolje strateški orijentirane. Ovaj trend će se nastaviti jer sve više poduzeća razumije prednosti digitalizacije i pokušava ih iskoristiti.

Digitalizacija poslovanja i prednosti za biznise

Oni koji prihvate tehnološke napretke u svoju poslovnu strukturu će napredovati, oni koji se opiru, riskiraju da budu ostavljeni iza digitalne revolucije.

Jedan od primjera promjena uzrokovanih digitalizacijom je ponašanje kupaca.

Sjetite se samo, kako ste kupovali prije 15 godina? A kako kupujete danas? Dva potpuno različita svijeta.

Kako bi potkrijepila tu tvrdnju, studija GE Capital Retail Bank je pokazala da 81% potrošača odlazi na internet kako bi proveli istraživanje prije nego što krenu u trgovinu. Nadalje, postoji rastući trend online kupnje, čega smo svi svjesni.

Digitalizacija poslovanja i prednosti za biznise

Potpuno prihvaćajući digitalnu tehnologiju, korisnici sada koriste web i mobilne aplikacije kako bi pronašli sve informacije koje bi željeli, kad god to žele.
U današnjem, dinamičnom poslovnom okruženju, ukoliko želimo ostati konkurentni, moramo biti agilni, razmišljati unaprijed i biti spremni prihvatiti promjene.
Jer, “U novom svijetu nije velika riba ta koja jede malu ribu, već brza riba koja jede sporu ribu.”
Klaus Schwab, osnivač i izvršni predsjednik Svjetskog ekonomskog foruma

Prednosti digitalizacije u poslovanju

Digitalizacija poslovanja i prednosti za biznise - Povećana digitalna prisutnost

Povećana digitalna prisutnost

Može se reći da je ova prednost najvidljivija. Ako firma ima kvalitetan website, ako je prisutna na društvenim mrežama, online trgovinama i poslovnim imenicima, vidljivost se očito višestruko povećava, što logično dovodi do novih potencijalnih klijenata.

Digitalizacija poslovanja i prednosti za biznise -  Poboljšanje proizvoda i usluga

Poboljšanje proizvoda i usluga

Ulaganjem u digitalnu transformaciju, vaši proizvodi i usluge imaju tendenciju eksponencijalnog poboljšanja. Nove tehnologije omogućuju da svojim kupcima ponudite višu kvalitetu, koji će rado pozdraviti takva poboljšanja i gledati na vaše poslovanje pozitivnije.
Sva ova nova kvaliteta mogla bi vam čak pružiti nove poslovne prilike kao što je ulazak na novo tržište, efikasnije dosezanje novih kupaca, pa čak i nadogradnju postojećih proizvoda na osnovu aktivnije interakcije sa kupcima.

Digitalizacija poslovanja i prednosti za biznise -  Pojava novih komunikacijskih kanala

Pojava novih komunikacijskih kanala

Implementacija digitalnih tehnologija ne samo da povećava digitalnu prisutnost tvrtke, već je potaknula i stvaranje novih komunikacijskih kanala. Iskorištavanjem moći digitalnih komunikacijskih kanala, čak imate priliku implementirati omnichannel strategiju, što povećava šanse za povećanje prihoda od prodaje i lojalnosti kupaca, ali s druge strane – tu su i neke nove odgovornosti!
Vi, kao vlasnik firme, trebali biste se pobrinuti za sve te komunikacijske kanale i zajedno sa svojim timom razviti strategije za korištenje tih kanala.

Zapamtite, ne radi se o količini, već o kvaliteti.

Možete imati 10 loše dizajniranih i automatiziranih prodajnih kanala i još uvijek ne vidite iznos prihoda koji ste očekivali. No, recimo da imate 2-3 stručno dizajnirana i potpuno automatizirana prodajna kanala koji će donijeti više prihoda nego što možete zamisliti.

Digitalizacija poslovanja i prednosti za biznise -  Optimiziranje procesa

Optimiziranje procesa

Obavlja li vaša firma još uvijek zadatke kao prije 10 ili čak 20 godina? Kako se tehnologija razvija, trebali bi se razvijati i naši procesi. Na taj način možete raditi brže, pametnije i pružiti veću vrijednost svojim klijentima.

Digitalizacija pomaže u optimizaciji vaših procesa uvođenjem alata posebno prilagođenih vašim potrebama. Svoje ćete zadatke moći obavljati na najbolji mogući način prepuštajući sve teške poslove strojevima i softveru.

Digitalizacija poslovanja i prednosti za biznise -  Angažiranje kupaca

Angažiranje kupaca

Digitalni alati također vam pomažu pružiti nove i uzbudljive načine za vaše klijente da se uključe u vašu firmu. Ova strategija je ključna kako bi te ljude zadržali zainteresirane za vašu marku i proizvode, a pritom se distancirali od svoje konkurencije.

Digitalizacija poslovanja i prednosti za biznise -  Ostajete konkurentni

Ostajete konkurentni

Sva tržišta se brzo razvijaju, a poduzeća koja ne mogu rasti obično ostaju zaostala. U slučaju da digitalna transformacija još uvijek nije stvarnost u vašoj firmi, onda imate puno toga za nadoknaditi. Srećom, donošenje takve odluke pomoći će vam da spasite vaš biznis i ostanete konkurentni.

Digitalizacija poslovanja i prednosti za biznise -  Digitalizacija potiče inovacije

Digitalizacija potiče inovacije

Digitalizacija u poslovanju ima ogroman utjecaj na inovacije. Kako tehnologije postaju sve naprednije, one vas jednostavno tjeraju na djelovanje i inovacije.
A kad jednom počnete, teško je stati. Kontinuirane inovacije omogućit će vam da budete svjesniji novih trendova i prilika, te da idete naprijed.

Oni koji se opiru digitalnoj transformaciji obično vide kako se njihova baza kupaca smanjuje jer im postaje teže pružiti vrijednost.

Digitalizacija poslovanja i prednosti za biznise

Digitalizacija i digitalna transformacija postali su veći prioriteti nego ikad jer su se firme pomaknule prema hibridnim modelima rada, a kupci sve više prihvaćaju online kanale. Digitalizacija ima potencijal transformirati svaki dio organizacije od razvoja proizvoda ili usluge, preko opskrbnog lanca i operacija, do prodaje i marketinga. I dok je važno sagledati organizaciju kao cjelinu i težiti poboljšanjima u svim tim područjima, to ne znači da se morate uhvatiti u koštac sa svime odjednom.

Kao dio vaše strategije digitalizacije, identificirajte područja u kojima će vaša organizacija imati najviše koristi, i zatim uravnotežite to s onim gdje možete brzo napraviti značajne promjene. To će vam pomoći u oblikovanju vašeg razmišljanja o tekućim inicijativama i usmjeravati vaša ulaganja u digitalnu infrastrukturu koja ih podržava.

Nakon što shvatite da je digitalizacija preduvjet za uspjeh u novom digitalnom krajoliku, možda ćete se zapitati kako zapravo digitalizirati svoje poslovanje.
Ne brinite. Kontaktirajte nas, željeli bismo čuti više o vama, vašim idejama i podijeliti s vama nekoliko naših razmišljanja.

Digitalizacija poslovanja i prednosti za biznise

Mi smo digitalna, razvojna agencija Galop Digital s iskustvom u digitalizaciji poslovanja i više od 5 godina uspješnog rada na domaćem i internacionalnom tržištu.

Besplatne konzultacije nikad nikome nisu naškodile, zar ne? 🙂

Ako želite napraviti sljedeći korak i izbjeći zaostajanje za svojim konkurentima, znate što vam je činiti. Kontaktirajte nas i zajedno analizirajmo kako da unaprijedimo vaše poslovanje!

Vaš siguran partner – Galop Digital!