IT svijet tijekom i nakon pandemije

Čitanje traje otprilike 3 min

IT svijet i pandemija

Drastične promjene u kratkom roku

Gotovo je sigurno da svijet nakon završetka pandemije novog koronavirusa više neće biti ono isto mjesto na koje smo navikli. U kratkom vremenskom razdoblju prinuđeni smo na drastične promjene životnih navika, dok kompletno društvo mijenja način funkcioniranja prilagođavajući se novonastaloj situaciji u svim životnim segmentima.

U ovome blogu iznijet ćemo svoje mišljenje o utjecaju pandemije virusa COVID19 na online svijet, odnosno komunikacijske tehnologije i promjene koje su se već desile i koje će se dešavati u veoma bliskoj budućnosti.

Posljednjih smo dana direktni svjedoci procesa „selidbe“  brojnih društvenih radnji na Internet, počevši od online nastave, preko online kupovine do osobne komunikacije.
Navedena situacija pokazala je nebrojene primjere korisne primjene internet tehnologije u svakodnevnim društvenim procesima, ali i brojne nedostatke uzrokovane nedovoljnim znanjem i lošim poznavanjem rada s naprednim komunikacijskim alatima, cloud servisima, web trgovinama i dr.

Namjera nam nije da ulazimo u srž problematike obrazovanja iz oblasti informatike, te ćemo ovaj dio teksta završiti jednostavnim pitanjem: Da li je konačno vrijeme da se obrazovanje naše djece prilagodi vremenu u kojemu živimo?!

Web i marketing u doba korone

Teško da postoji sektor koji neće osjetiti direktne ili indirektne posljedice novonastale situacije. Međutim, iako je nezahvalno govoriti o tome kada će se situacija  normalizirati, činjenica je kako ćemo svi zajedno morati uložiti ogromne napore u procesu ekonomskog oporavka.
Bez imalo dileme smijemo reći kako će web nakon prolaska pandemije doživjeti snažan procvat, a mi ćemo biti tu da vam pomognemo.

Iako trenutno malo tko o tome razmišlja, mnoštvo je dokaza koji govore tome u prilog. Svijet već sada shvaća važnost učenja i kupovine na daljinu, ali i vođenja važnih poslova od kuće. Za sve navedeno potrebne su kvalitetne online platforme, odnosno razvojni stručnjaci iz IT oblasti koji će „graditi“ i održavati pomenute sisteme. U mnogim djelatnostima dostupne se tehnologije već uveliko koriste, međutim, postoje djelatnosti u kojima to nije moguće, a za koje će tek trebati razviti nova ili doraditi postojeća rješenja.

Ako govorimo o konkretnim primjerima, trgovački lanci savršen su primjer postojeće, ali nedovoljno korištene tehnologije. Za koliko njih znate ili ste njihovi kupci, a koliko od njih posjeduju mogućnost online kupovine i vršenja dostave? Odgovor je jasan!
Na sve ovo nadovezuje se marketing kao neizostavan segment svakog ozbiljnog tržišta.
Za vjerovati je kako će u predstojećem periodu i marketing doživjeti promjene, konkretno, klasične metode oglašavanja, više nego ikada, zamijenit će online oglasi implementirani na društvenim mrežama i web stranicama.

Realni rizici

Kada govorimo o nagloj selidbi poslovanja i drugih društvenih aktivnosti na internet, moramo svakako govoriti i o sigurnosti. Dakle, za očekivati je porast zlonamjernih radnji, odnosno hakerskih napada, što na sreću ne predstavlja novi izazov. Stručna lica, odnosno razvojni programeri, web developeri i sl. znaju kako izaći na kraj s time, jer su sigurnost i zaštita ličnih podataka uvijek na vrhu liste prioriteta!

Zaključak

Ono što ostavlja „gorak ukus“ svakako je činjenica da je tek jedan ogroman globalni problem, pandemija novog virusa, otvorio oči i utabao put kada su u pitanju korištenje i primjena informacijskih tehnologija u njihovom punom kapacitetu. Dakle, činjenica je kako će nove okolnosti pokrenuti brojne informatičke procese, jer će oni koji donose odluke i upravljaju sistemima uočiti prednosti takvog rada, što će u konačnici značiti manje putovanja a više telekonferencija, više e-mailova a manje sastanaka.

Nije sve tako crno!