Kako napraviti Marketing Plan u 2022

Čitanje traje otprilike 5 min

Marketing je često pogrešno shvaćena profesija. Ljudi često stereotipiziraju marketing s ogromnim proračunima, labavim vremenskim okvirima, nasumičnom taktikom, istaknutim influencerima i Snapchat filterima. U stvarnosti, moderni marketinški planovi su jako složeni i orkestrirani procesi koji zahtijevaju mnogo truda i vremena.

Poduzeća imaju velike ciljeve koje treba postići i trebaju im realni, ali maštoviti marketinški planovi da bi se to ostvarilo. Naravno, veće tvrtke mogu potrošiti mnogo, angažirati celebrity za komercijalnu operaciju i staviti stotine tisuća eura na digitalne kampanje, ali male tvrtke i startupi moraju postupati strateški sa svakim eurom koji troše.

Upravo ovaj blog će vam pokazati kako izraditi marketinški plan u 2022. koji zapravo funkcionira s jednostavnim proračunom. Krenimo od početka.

Što je u suštini marketinški plan?

Marketinški plan je dokumentirani putokaz za način na koji planirate potaknuti svijest, prodaju, prijave, posjećenost ili druge marketinške inicijative. Prikazuje vaš proračun i vremensku traku, diktira sve od kritičnih prekretnica do najsitnijih stvari koje treba učiniti.

Marketinški planovi dolaze u svim oblicima i veličinama. Mogli biste izraditi sveobuhvatni marketinški plan za dokumentiranje i usmjeravanje godišnjih ciljeva i strategija cijelog odjela za nadolazeću godinu. Ili možete izraditi marketinški plan s pojedinostima o strategiji lansiranja za izdanje potpuno novog proizvoda koje izlazi u sljedećem tromjesečju.

Planovi mogu biti kratki, dugi, opširni, sažeti – samo zapamtite što vaš plan pokušava postići. Ako pokušavate predstaviti ideju timu rizičnog kapitala ili lokalnoj banci, možda će vam trebati opširniji dokument s popratnim proračunskim tablicama i financijskim podacima. Međutim, ako pokušavate prenijeti plan vodećim osobama svog marketinškog tima, htjet ćete prijeći ravno na stvar s taktikama, rokovima i rezultatima, kratko i jasno.

Bez obzira na vaš slučaj upotrebe, u nastavku ćemo vam dati gradivne blokove koji su vam potrebni za izradu marketinškog plana koji funkcionira.

Kako izraditi marketinški plan?

Ovdje ćemo vam pokazati proces u 6 koraka za izradu vašeg plana.

 • Odredite svoj marketinški cilj
 • Identificirajte svoju publiku
 • Postavite svoj marketinški proračun
 • Odredite svoj rok (s)
 • Odaberite svoje marketinške kanale i taktike
 • Ocrtajte popis obaveza i postavite zadatke
 1. Odredite svoj marketinški cilj

Definirajte točno što pokušavate postići. Želite li povećati prodaju? Koliko? Što je sa stalnim kupcima? Koliko? Trebate li povećati svijest o robnoj marki? Kome i za koliko?

Razradite detalje o tome što želite postići, zašto i kako ćete to mjeriti. Rano postavite svoje KPI-eve, odnosno ključne pokazatelje uspjeha (eng. Key performance indicators) kako biste izmjerili uspjeh svoje marketinške kampanje. Na te brojeve ćete se pozivati ​​u ostatku svog marketinškog plana, stoga budite konkretni.

Na primjer, koliko posjetitelja web stranice pokušavate privući utjecat će na vaš marketinški proračun, rokove i taktike. A ako ciljate na određenu demografsku kategoriju, možda ćete morati angažirati različite marketinške timove kako biste koristili odgovarajuće kanale i poruke.

Fino prilagodite svoj marketinški cilj tako da ga možete jednostavno prenijeti u jednoj rečenici. Na primjer: “Cilj je privući 25.000 ključnih donositelja odluka na stranicu novog proizvoda do kraja listopada s ograničenim marketinškim proračunom od 75 000 eura.”

 1. Identificirajte svoju publiku

Objasnite koga ova kampanja cilja. Ako ste već izgradili svoje idealne klijente, samo ćete uključiti osobu prikladnu za ovu kampanju. Međutim, ako vam je ovo prvi put da dugo i temeljito razmišljate o svojoj ciljnoj publici, stvarno upoznajte osobu kojoj oglašavate.

Ovisno o vašem proizvodu, industriji i tržištu, htjet ćete znati demografske podatke kao što su:

 • Naziv radnog mjesta
 • Dob
 • Seks
 • Bračni status
 • Mjesto
 • Prihod
 • Poslodavac itd.

Ovi vam detalji pomažu identificirati široku publiku, ali ćete je htjeti suziti pomoću psihografije, koja kopa dublje i istražuje:

 • hobije
 • Interese
 • Influencere
 • Kupovna ponašanja
 • vrijednosti
 • Vjerovanja itd.

Demografija objašnjava “tko”, dok psihografija objašnjava “zašto”. Teško je znati što govoriti i kako to reći osim ako ne znamo s kim razgovaramo. Bez ciljane publike, slijepo ćete bacati strelice, jer ciljana publika i formula koja se može ponoviti čine vaš uspjeh znanošću, a ne igru ruskog ruleta.

 1. Postavite svoj marketinški proračun

Marketing planovi trebaju proračunska ograničenja. Snažni marketinški planovi pretvaraju male marketinške proračune u impresivan ROI. Oni daju prioritet pravim kanalima, razmjeni poruka i taktikama kako bi maksimalno iskoristili svaki dolar.

Unaprijed odlučite koliko proračuna trebate dodijeliti da biste ispunili ciljeve koje ste postavili u koraku 1. Možda ćete morati kasnije uložiti dodatni novac na kampanju kako biste je doveli do cilja, ali ostanite jaki i dajte sve od sebe da izradite marketinški plan koji funkcionira uz proračunska ograničenja.

 1. Odredite rokove

Rokovi postavljaju granice marketinške kampanje i bez njih ne možemo imati plan. Izostanak rokova znači da postoji beskrajno razdoblje za postizanje cilja.

Odredite svoj rok. Budite realni, ali i ambiciozni. Što brže postignete ovaj cilj, brže možete prijeći na sljedeći — a svaki progresivni cilj trebao bi pomicati vaše poslovanje naprijed.

Odredite konačni rok za postizanje vašeg primarnog KPI-ja. Zatim postavite potrebne prekretnice na putu.

 1. Odaberite svoje marketinške kanale i taktike

Ovo je korak u kojem možete odabrati kanale, taktike i rezultate. Pravi kanali i taktike će se razlikovati ovisno o vašoj publici i proizvodu ili usluzi, ali evo najpopularnijih koje treba uzeti u obzir:

 • Email marketing: Marketing putem e-pošte jedna je od isprobanih taktika u svijetu digitalnog marketinga i sa njom sigurno nećete pogriješiti.
 • Social Media marketing: Bez obzira provodite li organske strategije ili ciljane plaćene kampanje, marketing na društvenim mrežama izvrsna je moderna taktika za dosezanje potrošača tamo gdje im je najudobnije: Instagram, Facebook, Snapchat, YouTube itd.
 • PPC marketing: Marketing s plaćanjem po kliku (PPC) omogućuje vam pokretanje reklamnih kampanja na stranicama tražilica i drugim web stranicama diljem interneta.
 • Content marketing: Marketing sadržaja uparen sa solidnom strategijom optimizacije za tražilice (SEO) je dugoročna taktika koja može dovesti organski promet na vašu web stranicu u godinama koje dolaze.

A znate li što je zajedničko svim ovim kanalima? Svaki od njih daje vam mogućnost praćenja rezultata i praćenja vašeg napretka kako biste dokazali je li kanal vrijedan vašeg vremena i novca. Za razliku od tradicionalnog oglašavanja i njegovih procijenjenih dojmova i utjecaja, vi točno znate što dobivate s ovim strategijama digitalnog marketinga.

 1. Podvucite popis obaveza i postavite zadatke

Ovdje ulazimo u srž svog marketinškog plana. Navedite sve što se treba dogoditi kako bi vaš plan postao stvarnost. Nakon što znate što se mora dogoditi, vrijeme je da počnete postavljati zadatke. Netko mora biti odgovoran za svaki rezultat.

Ovdje možete naići na blokade. Možda ćete otkriti da je vaš kreativni tim preopterećen i da se neće moći nositi s kreativnim zahtjevima tek kasnije, ili ćete možda otkriti da su druge kampanje e-pošte ili oglasi na društvenim mrežama glavni prioritet.

Ako je to slučaj, vratite se na 4. korak da ponovno pogledate svoju vremensku traku, te napravite prilagodbe kako biste osigurali efikasno i efektivno izvršavanje plana.

Svaka sjajna kampanja počinje još boljim planom. Ne prepuštajte uspjeh vašeg startupa slučaju – posvetite mu vaše resurse i pozornosti. S pravim planom sjedit ćete samouvjereno, znajući da sve ide po planu.

Treba vam pomoć oko pokretanja vašeg biznisa, strateškog planiranja ili vođenja vaših online kampanja? Mi smo tu za vas.

Vaš siguran partner – Galop Digital