Lokalni SEO

Čitanje traje otprilike 3 min

Svima nama je zatrebala neka usluga, popravka kućanskih aparata, dobar krojač, frizer, restoran, hotel, veterinarska stanica, stomatološka ordinacija i drugo,  a nismo znali kako da ih pronađemo u svojoj blizini pa smo koristili Google Maps, lokalni SEO uveliko pomaže da se pojavite na što višoj poziciji u rezultatu pretrage i da dođete do korisnika.

lokalni seo

Kako bi vas potencijalni kupci što prije pronašli koristit ćete lokalni SEO koji je postupak optimizacije neke web stranice kako bi se povećala njena vidljivost u tražilicama na određenoj lokaciji. Ako ste pak na lošoj poziciji, mala je šansa da će vas korisnici naći i odabrati ono što nudite.

Ako vi ne koristite lokalni SEO za jačanje svog poslovanja, ne znači da ga ne koriste ni vaši konkurenti. Ako je kupac u određenom području u potrazi za nekom uslugom koju vi nudite, bitno je da mu se baš vi nametnete u rezultatima pretrage. Ako budete na lošoj poziciji, ili još gore, uopće vas ne bude, korisnik će jednostavno otići konkurentu koji mu se prikazao na samom vrhu pretraga. Kupci su u stalnoj potrazi, a na vama je da se pobrinete da nađu baš vaš biznis.

Želite li povećati potražnju i broj svojih klijenata potrebno je voditi računa o nekoliko stavki:

Kreiranje NAP-a

Prvi korak je kreiranje podataka o tvrtki, tzv. NAP (Name, Address and Phone Number). Dakle, naziv tvrtke, adresa i broj telefona moraju biti unificirani i sinkronizirani na svim platformama. Važno je provjeriti da li je naziv tvrtke na svakoj platformi isti. U slučaju da nije, potrebno ga je uskladiti s originalnim nazivom.

Objava lokacije na web stranici

Neke tvrtke zaboravljaju optimizirati svoje web stranice za lokalno pretraživanje, pa tako nigdje na web stranici ne objave lokaciju i ostale podatke o tvrtki. Jedno od rješenja je objaviti podatke i kartu s pozicijom tvrtke na samom dnu web stranice.

Redovite objave

Mnogi misle da su objavom tvrtke na Google My Business riješili sav posao, međutim to nije tako. Od iznimne je važnosti ažurirati profil, podatke o tvrtki, te redovito objavljivati zanimljiv sadržaj, fotografije i video zapise.

Recenzije

Ako u okruženju nema prevelike konkurencije, tvrtka bez recenzije ili s malim brojem recenzija prikazat će se na prva tri mjesta pretraživanja, zato je vrlo bitno brinuti o zadovoljstvu  klijenata.

Putem e-maila, društvenih mreža, web stranica ili lično možete od klijenata zatražiti da vam napišu recenziju, jer svaka pozitivna recenzija može vam pomoći u pozicioniranju na tražilici.

Izrada Google My Business računa

Besplatna platforma Google My Business, vlasnicima firmi omogućava povećanje njihove online vidljivosti, a korisnicima olakšava pronalazak određenih usluga u lokalnom području, tad biste trebali otvoriti Google My Business račun.

Ako Vam je potrebna pomoć u kreiranju Google My Business naloga, rado ćemo vam pomoći.

Prilikom kreiranja Google My Business računa trebate da obratite pažnju na sljedeće podatke:

  • Naziv firme, adresa i broj telefona
  •  Radno vrijeme firme
  •  Kategorija kojoj vaš biznis pripada
  • Opis firme- naglasak na vrstu djelatnosti
  •  Fotografije koje prikazuju zašto je Vaša firma jedinstvena, a kupcima pomaže da imaju predstavu o tome što im nudite.

Google My Business pozicionira vaše biznis informacije potencijalnim kupcima kada ih zanima vaš proizvod ili usluga. Ovaj alat poboljšava interakciju s kupcima, ali i vašu SEO poziciju.

Ako se Google My Business ispravno koristi tad se može povećati prihod i isporuči vrijedne informacije o vašim kupcima.

 

avatar