Nemate novaca za oglašavanje – Probajte s ovim

Čitanje traje otprilike 3 min

oglašavanje

Vlasnici malih i srednjih poduzeća nerijetko nailaze na razne probleme, a jedan od njih je i oglašavanje s ograničenim budžetom. Ipak, rješenje postoji, a zove se guerilla marketing.

Nije lako s malim budžetom postići maksimalne učinke za unaprjeđenje poslovanja i ostvarenje dobiti. Zbog toga mali i srednji poduzetnici najčešće sami promišljaju i planiraju marketinške aktivnosti jer nemaju dovoljno sredstva pomoću kojih bi angažirali marketinšku agenciju. No, često sami ne nailaze na dovoljno dobra rješenja ili se pak ne drže plana koji naprave. Zato vam donosimo jedno rješenje koje možete isprobati kako biste postigli bolje rezultate i povećali prihode.

Malo drukčiji način oglašavanja

Guerilla marketing odlikuje nekonvencionalni način oglašavanja, kreativnost i mašta. Poanta ovog alternativnog načina oglašavanja je da iznenadi, pa čak i šokira kupce te ostavi na njih neizbrisivi dojam.

Ukratko – poenta takve kampanje je da budete drukčiji, skrenete pažnju na sebe i postignete da svi o vama pričaju. Zato je ovaj oblik marketinga idealan za manja poduzeća koja žele doprijeti do velikog broja ljudi, a da pritom „ne bankrotiraju“. Kreativnom i neobičnom reklamom potaknut ćete druge da pišu i pričaju o vama, pa tako dobiti i besplatni publicitet. Upravo zato su potencijal ovakvog načina oglašavanja prepoznale i brojne velike tvrtke, korporacije i organizacije poput Coca-Cole, McDonald'sa, Peugeota, Unicefa i drugih.

No, da biste uspjeli s ovakvim pristupom, trebate razmišljati izvan tradicionalnih okvira. Potrebna vam je maštovitost, vrijeme i energija koje ćete uložiti u ovaj oblik marketinga, a koji će se na kraju itekako isplatiti. Kanali i alati kojima se možete služiti nemaju granica, već ovise o vašoj mašti, mogućnostima i željama,

ali i onome što je odgovarajuće za vaš proizvod ili uslugu. Koristite humor, budite neobični, šokantni ili apsurdni i nastojte izazvati emocije. Najbolje je takve kampanje odnosno reklame prezentirati na atipičnim i neočekivanim lokacijama i putem atipičnih medija. Također, imajte na umu da morate biti originalni i jedinstveni ako želite da vas primijete.

Sve ovisi o mašti

Postoji nekoliko vrsta guerillskog oglašavanja, a ovisno o vašem budžetu, proizvodu ili usluzi koju promovirate te ciljanoj skupini, možete se odlučiti na plakate, stalke, natpise u izlozima, letke, postere, javne ekrane, uličnu umjetnost, pop up trgovinu ili, nešto skuplji oblik, uličnu instalaciju. Kako bi vam bilo jasnije o čemu govorimo, slijedi nekoliko izvrsnih primjera guerillskog marketinga.

  • Fitness First – internacionalni fitness centar sa sjedištem u Velikoj Britaniji 2009. godine je pomalo šokirao stanovnike Rotterdama. Naime, u gradu su na autobusnoj stanici postavili su klupu i interaktivni ekran, međutim klupa nije bila obična. Kad bi netko sjeo na nju, na ekranu bi se pokazala brojka s kilogramima osobe koja sjedi. Reklama je za cilj imala posramiti ljude zbog njihove težine i tako ih natjerati da se počnu baviti tjelovježbom.
  • Vijay Sales – trgovina kućanskih aparata i elektronike u Indiji dosjetila se zaista jeftinog, ali kreativnog rješenja za svoju reklamu. Diljem Mumbaija, uz brojne slivnike na ulici ostavili su pribor za roštiljanje (primjerice lopaticu ili viljušku za okretanje mesa) uz natpis „Trebate novi roštilj? Nazovite Vijay Sales“. Kreativno zar ne?
  • Mr. Clean – jedan od brendova korporacije Procter & Gamble dosjetio se zgodnog i jeftinog rješenja za oglašavanje. Na pješačkom prijelazu jednu prugu su osvježili bijelom bojom i nacrtali Mr. Cleana, pa se tako ta pruga isticala u odnosu na ostale koje su, kao i obično, prljave od prometa odnosno nisu tako bijele. Poruka se jasno isticala, a ideja je zaista odlična.

 

Izvor:

24sata.hr