Optimizacija mobilne web stranice

Čitanje traje otprilike 3 min

optimizacija-sajta-za-mobilne-telefone

Danas internetu sve više pristupamo putem mobitela, gotovo svi ljudi posjeduju mobilni uređaj koji je povezan internetom. Korisnici mogu koristiti internet gotovo svagdje, te dok su u pokretu ili dok čekaju u redu, koriste svoje smartphone. Vrlo je važno prilagoditi se mobilnim uređajima u potpunosti. Ako imate svoju web stranicu trebate voditi računa da vašim klijentima putem smartphone pružite optimalno iskustvo surfanja. Ako sajt nije optimiziran za mobilne uređaje gubi mnogo, jer većina pretraga na Google pretraživaču se vrši upravo na mobilnim telefonima, tabletima i ostalim uređajima. Ako želite da korisnici vaš web sajt pregledaju i na svom mobilnom telefonu, potrebna vam je optimizacije sajta za mobilne telefone.

Neki od načina kako da postignemo optimizaciju su:

Responsive dizajn

Prvo što morate imati je responsive ili prilagodljiv dizajn vaše web stranice. Takav dizajn omogućuje da se vaša stranica prilagodi uređaju korisnika, što znači da se stranica prilagođava bilo kojoj veličini ekrana. Responsive dizajn povećava korisničko iskustvo, jer vaša stranica postaje preglednija, te se korisnik neće pogubiti na njoj i odmah ju napustiti.

Google cijeni ovu značajku, te ju uzima u obzir pri rangiranju vaše stranice. Po Google-u, responsive web stranice će se bolje rangirati u pretragama jer pružaju bolje korisničko iskustvo od sajtova koji nisu prilagođeni za mobilne uređaje. Pored toga, Google voli da sajt koristi iste URL adrese na svim uređajima, nasuprot različitim URL adresama koje su pravljene za različite dimenzije uređaja.

Postoji puno poslovnih razloga za implementaciju responsive web stranica, ali svi se povezuju s ciljem da osiguraju bolje korisničko iskustvo za svoje korisnike. Responsive web sajt znači da nema više zumiranja, bočnih skrolanja da biste vidjeli cijelu stranicu koja se ne uklapa na mobilni ekran. Bolji korisnički doživljaj smanjuje stopu odlaska s Vašeg sajta, poboljšava percepciju brenda i povećava konverzije web stranice.

Brzina

Brzina učitavanja stranice je najvažniji element mobilnog surfanja. Stranice na mobilnim uređajima učitavaju se sporije nego na računalima. Brzina učitavanja vrlo je važan faktor za korisnika jer dovodi do zadržavanja na stranici. Ako se stranica sporo učitava korisnici će brzo napustiti tu stranicu i potražit će drugu koja je brža što dovodi do gubitka korisnika na toj stranici. Tako da moramo raditi na brzini stranice jer je brzina učitavanja stranice najvažniji element mobilnog surfanja. Ako se stranice bave prodajom brže učitavanje stranice imaju  veći broj posjete što omogućava i veću prodaju.

optimizacija-sajta-za-mobilne-telefone

Google mjeri vrijeme očitavanja vaše stranice te vas prema tome nagrađuje s boljom pozicijom ako vam je brzina zadovoljavajuća. Da biste povećali brzinu, potrebno je smanjiti veličinu slika ili ukloniti nepotrebne slike, te ukloniti sve nepotrebne pluginove.

Lokalni SEO

optimizacija-sajta-za-mobilne-telefone

Gotovo svi mobilni uređaji danas znaju vašu lokaciju, te kuda se krećete. Ako zna vaš mobilni uređaj gdje ste, zna i Google, te će se potruditi da pri vašoj internet pretrazi prikaže rezultate koji su vezani uz vašu lokaciju. Primjerice ako tražite restoran, on će vam ponuditi restorane koji se nalaze najbliže vama. Da bi Google mogao prepoznati vašu ponudu s lokacijom, potrebno je optimizirati vaš tekst na stranici tako da u vašem sadržaju koristite ime lokacije gdje poslujete. Tako će Google znati lokaciju vašeg poslovanja, te će vas u pretragama za tu lokaciju bolje rangirati.

Google-u je najvažnije da prikazuje relevantne rezultate. Ako se držite njegovih smjernica povećat ćete korisničko iskustvo na vašim stranicama, a za to će vas Google nagraditi boljim pozicijama.

optimizacija-sajta-za-mobilne-telefone

 

Ukoliko želite da budete u samom vrhu, da poslujete uspješno i da svim korisnicima obezbijedite najbolje proizvode i usluge morate uraditi optimizaciju mobilne web stranice.

Najbolje rješenje da budete u samom vrhu je da se javite našem timu Galop Digital.