Optimizacija slika za web stranicu

Čitanje traje otprilike 3 min

optimizacija-slika-web

Optimizacija slika na vašoj web stranici vrlo je bitan dio procesa SEO optimizacije. SEO optimizacija slika je jedan od važnijih faktora rangiranja web stranica kod Google pretraživača .Google ne može sam zaključiti što se nalazi na slici, te mu moramo objasniti o čemu se radi. Google algoritam provjerava vašu sliku tako da provjeri riječi koje ona sadrži (ime slike, opis). Naravno sliku je potrebno optimizirati prema ključnim riječima.Mnogi korisnici kada pretražuju neki proizvod kliknu na Google da im se prikazuju samo slika, te kad prepoznaju ono što traže kliknu na sliku te odu na web pročitati više o traženom. Ako imate optimizirane slike, vaša slika se može naći u vrhu tih pretraga, te tako privući više potencijalnih klijenata na vaš web. Optimizacijom fotografija i ostalih slika možete obezbjediti pažnju najmanje 67% vaše ciljne grupe!

Izreka da “slika vrijedi više nego tisuću riječi” svakako se ne može primijeniti na Google koji je u suštini matematički algoritam te ne može ocijeniti “ljepotu slike”, već joj daje značenje u skladu s onim što ste uz sliku napisali. Stoga možemo reći da su ispravno napisani tekstovi, opisi i ključne riječi kraljevi svake SEO optimizacije.

Kako optimizirati sliku?

Glavne stvari koje Google uzima u obzir kod vaših slika su sljedeće:

Veličina slike

ovdje mislimo na memoriju slike. Ona mora biti što manja moguća a da ne izgubi kvalitetu slike. Današnji moderni fotoaparati imaju slike vrhunske kvalitete koje imaju više megabajta. Veličinu je potrebno smanjiti kako bi se vaš web i slike učitavale što brže. Slike za web stranicu možete smanjiti koristeći aplikacije kao što su ImageOptim te na web stranicama kao što su JPEGMini te PunyPNG. Ako su vam ti alati iz nekog razloga prekomplicirani, možete koristiti jednostavne i besplatne online uređivače slika.

Format slike

također je važan kad je u pitanju optimizacija. Većina korisnika ima različite programe za otvaranje slika, te treba imati na umu da imate standardne formate koji se najčešće koriste. formati JPG/JPEG, PNG i GIF najčešće se koriste na internetu, a svaki ima svoje dobre i loše osobine. JPEG je lagan i veoma često korišten, ali je nevolja s njim to što na takvim slikama pozadina nije providna a sama kvaliteta je lošiji od formata PNG, kod koga s druge strane postoji providnost ali je teži od JPEG. Najčešće korišteni format za male animacije je GIF.

Odabir imena

prije nego što date ime svojoj slici, razmislite o tome što bi ste vi upisali u tražilicu da dođete do nje. Dakle razmislite o ključnim riječima i probajte je iskoristiti u naslovu. S naslovom slike govorite Google što se nalazi na njoj.

Odabir ključnih riječi

ovaj dio sličan je kao i prethodni ali imate više prostora za opis slike. Taj dio naziva se „alt tag“, te je presudni dio kako će vas Google pozicionirati. Pri opisu slike koristite relevantne ključne riječi.

Naslov slike

na vašoj web stranici dobro je dodati i naslov slike koji se nalazi odmah iznad slike. Naravno u naslovu treba koristiti ključnu riječ koja najbolje opisuje sliku.

Prilikom imenovanja treba izbjegavati generičke nazive poput „g3567gjlpw01_p0o.jpg” koje mogu napraviti skripte ili programeri koji ne poznaju osnovne principe optimizacije. Preporučuje se i upotreba crtice, odnosno minusa (-) umjesto razmaka jer je to bolja praksa.

  Npr. kako-optimizirati-slike-za-web.jpg

Ovo su neke osnovne značajke koje vam mogu pomoći pri optimiziranju vaših slika kako bi vas Google bolje pozicionirao.

Iako su slike odličan način za optimizaciju sadržaja sajta, ne treba pretjerivati ključnim riječima. Google je ovakvu lošu praksu zabranio pre nekoliko godina tako da treba po svaku cijenu izbjegavati varanje algoritma jer će usljediti dobijanja kazne/penala. Zapamtite: nazivi, naslovi i alternativni tekst treba da budu lijepo ispisani, veličina i težina slike normalni i prilagođeni, tako da će se slike s vašeg sajta pojaviti u pretrazi.