Osnove SEO Optimizacije – Kompletan vodič za početnike

Čitanje traje otprilike 8 min

Što je optimizacija za tražilice (SEO)? Stotine različitih strategija potpadaju pod definiciju pojma, što je svaka radnja koja se poduzima kako bi tražilica dobila višu ocjenu kvalitete kako bi poboljšala svoje rangiranje na stranicama s rezultatima.

Sve se svodi na činjenicu da što ste viši u rezultatima, to se više prometa potencijalno može usmjeriti na vašu stranicu. Gotovo 30% korisnika jednostavno klikne prvi rezultat koji vide na Google stranici. Taj postotak opada dok se spuštate niz stranicu do sljedećih rezultata, do te mjere da manje od 1% ikad prijeđe na drugu stranicu i klikne bilo što.

Stoga je imperativ da vlasnici poduzeća razumiju ulogu ove strane online poslovanja. SEO pojmovi kao što su botovi, meta informacije i ključne riječi možda sada nisu poznati, ali morate se upoznati s njima kako biste napredovali u našem modernom svijetu.

Uspon tražilica

Tražilice su postale bitan element života za potrošače diljem svijeta. Kada želimo brze odgovore na velika i mala pitanja, ne otvaramo telefonski imenik niti se savjetujemo s proročanstvom. Idemo na Google, Bing i druge tražilice. U roku od nekoliko sekundi primit ćemo hrpu informacija.

Koliko su važne tražilice? Prvo, pogledajmo to iz lingvističke perspektive. U mnogim zemljama svijeta riječ “Google” postala je glagol za traženje informacija na internetu. Možete pitati prijatelja gdje se nalazi određena pizza, a on će jednostavno odgovoriti: “Proguglaj”.

Google je toliko dominantan da su dio jezičnih obrazaca koje koriste digitalni stručnjaci i računalno nepismeni pojedinci. A budući da je Google dio globalne kulture, otvara vrata milijardama potencijalnih korisnika.

Iz perspektive podataka, Googleova dominacija je neupitna. Svake sekunde u danu na web stranici se dogodi oko 99.000 pretraživanja. Sve u svemu, 8 milijardi se događa svaki dan. To je otprilike Google pretraga dnevno za svakog čovjeka na zemlji.

Razumijevanje osnova SEO-a

Iako SEO uključuje složeni niz različitih strategija, možete započeti samo s osnovama i brzo početi vidjeti rezultate. I također ne trebate širiti svoje napore na više tražilica… umjesto toga, usredotočite se na Google. Toliko je veći od konkurencije da ćete napredovati uz više ciljanih napora.

Sve počinje kada Googleovi botovi indeksiraju stranice vaše web stranice. Botovi, koji se također ponekad nazivaju paucima ili web pretraživačima, automatizirani su računalni programi koji neprestano skeniraju internet. Identificiranjem novog sadržaja na prethodno otkrivenim stranicama, lociranjem novih stranica i praćenjem poveznica prikupljaju podatke koji će se kasnije koristiti za isporuku rezultata pretraživanja korisnicima.

Sljedeća je faza indeksiranja, analizirati stranice, svrstati ih u kategorije, a zatim pohraniti informacije na način koji je djelotvoran.

Zamislite koliko je knjižničaru teško upravljati svim knjigama u velikoj knjižnici. Sada razmislite o tome kako bi se taj zadatak uzdigao na neviđenu razinu da svaki tjedan dolaze milijuni novih knjiga.

Ipak, Googleov sustav je nekako u stanju podnijeti sve.

Konačno, vrijeme je za rangiranje rezultata koji će biti isporučeni za upite korisnika. Na primjer, ako kupac pretražuje riječi “dijamanti uzgojeni u laboratoriju”, vidjet će više od 12 milijuna rezultata. Ovi su rezultati navedeni na stranici s rezultatima tražilice (SERP), s najvišom opcijom na vrhu.

Kako bi bilo tko ili bilo što mogao rangirati 12 milijuna stvari u nekoliko sekundi? Pa, Google je već pretražio i indeksirao sve te web stranice. Stoga onda koristi svoj algoritam, koji je karakteristično ime za sve složene sustave koje Google koristi za kreiranje rangiranja kako bi pružio konačne rezultate.

7 čimbenika koji utječu na vaše rangiranje u pretraživanju

Kao što vidite, vaš rang je od najveće važnosti. Određuje hoćete li se nalaziti pri vrhu stranice 1 ili ste zakopani negdje u divljini daljnjih stranica.

Evo 7 ključnih čimbenika koji će izravno poboljšati vaše šanse za viši rang:

 • “Pretraživost” vaše web stranice: Sjećate li se kako botovi tražilica skeniraju vaš website, stranicu po stranicu? Da bi se to dogodilo, vaša web stranica mora biti prikladna za lociranje i navigaciju.
 • Relevantnost vašeg sadržaja: ključno je znati što vaša publika traži. Kada Google primijeti da korisnici stalno pronalaze vašu web-lokaciju u rezultatima pretraživanja, a zatim se zadržavaju na njoj, potvrđuje relevantnost onoga što nudite.
 • Svježina vašeg sadržaja: također imajte na umu da je ažurirana web stranica prirodno relevantnija web stranica. Tako ćete biti nagrađeni jer imate novi sadržaj koji bolje služi vašoj publici.
 • Osobitost vašeg sadržaja: ne samo da sadržaj vaše stranice mora biti pravovremen, već mora biti i jedinstven. Naravno, primamljivo je kopirati i zalijepiti određene odjeljke kako biste uštedjeli vrijeme, ali ćete biti kažnjeni za te viškove.
 • “Povezljivost” vaše web stranice: svaka poveznica koja vodi s drugog online izvora na vašu web stranicu smatra se preporukom. Što je više ovih poveznica i bolja kvaliteta izvora, to će vaš rang biti bolji.
 • Brzina vaše web-lokacije: Googleovi alati za indeksiranje na mnogo načina simuliraju korisničko iskustvo s vašom web-lokacijom. Na primjer, ako je brzina učitavanja spora za određene stranice, izgubit ćete vjerodostojnost jer bi to donijelo negativno iskustvo za sve korisnike koje bi Google mogao usmjeriti na vašu web-lokaciju.
 • Kompatibilnost vaše web stranice: Mobilni telefoni sada dominiraju online svijetom, ali korisnici često imaju razne uređaje za potencijalno gledanje vaše web stranice. Hoće li se točno prikazati za sve njih? Što je vaša web stranica sposobnija, to ćete biti bolje rangirani.

Uvijek će postojati dodatna razmatranja za Google rangiranje, budući da je proces višestruk i neprestano se razvija. Ali možete poboljšati svoj položaj usredotočujući se čak i na samo nekoliko faktora navedenih gore.

Važnost ključnih riječi

Kada su u pitanju osnove SEO-a, matice i vijci se često nalaze u ključnim riječima. Što su SEO ključne riječi? Razmišljajte o njima kao o riječima koje služe svrsi vaše web stranice slično onome što znakovi rade na autocesti. Vozači moraju znati da su na pravom putu i kako krenuti u najboljem smjeru, tako da znakovi nude informacije koje traže.

Isto tako, ključne riječi su putokazi koji pojašnjavaju značajke sadržaja vaše web stranice. Ono što ih čini toliko posebnima je to što su to točne riječi koje mnogi korisnici unose u tražilice kada traže informacije.

Na primjer, naše istraživanje ovdje u Galopu otkrilo je da su mnogi pojedinci tražili “seo osnove” i “seo za početnike”. Kako bismo tim ljudima pružili koristan sadržaj, uključili smo te ključne riječi u naslov ovog vodiča. Posipali smo ih i kroz cijeli članak, kako bismo dodali relevantnost sadržaju i upozorili Googleove indekse da ovdje imamo resurs koji može pomoći tim ljudima.

Na taj način ključne riječi unutar sadržaja vaše web stranice djeluju kao znakovi koji upozoravaju i korisnike i indekse da su došli na pravo mjesto.

Ponekad se javlja problem kada kreatori web-mjesta odluče upotrijebiti ključne riječi koje su malo relevantne za njihov sadržaj. Ovaj mamac-i-switch nikad nije dobra ideja. Baš kao što bi se vozač na autocesti osjećao zavedeno kada bi znak objavio da ga cesta vodi u Sarajevo, a zapravo ide u Travnik, posjetitelji vaše web-lokacije neće biti ljubazni prema ključnim riječima koje se koriste netočno.

Preporučujemo da istražite odgovarajuće ključne riječi prije nego što pokušate bilo koju drugu SEO strategiju za svoju web stranicu. Ne samo da će vam ove informacije pomoći da bolje razumijete svoju publiku, već će vam pružiti i ideje za budući sadržaj.

Najbolji trgovci uvijek koriste ključne riječi kao svoje katalizatore. Započnite unosom riječi koje se odnose na vašu tvrtku u Google traku za pretraživanje. Primijetit ćete da Google obično nudi prijedloge za samo-dovršavanje. Na primjer, možete upisati riječi “nakit po narudžbi” i vidjeti da Google predlaže traženje “prilagođena kutija za nakit”, “privjesak za nakit po narudžbi” i “prilagođeni dizajn nakita”. Ovi pojmovi su ponuđeni jer su ih tražili mnogi drugi korisnici.

Kao što možete zamisliti, ključna riječ “nakit” vjerojatno se pojavljuje na stotinama milijuna web-mjesta. Ako se želite povezati s korisnicima i izdvojiti se iz golemog mora konkurencije, trebali biste pronaći proširene ključne riječi koje postaju konkretnije.

Za zlatarnicu specijaliziranu za nakit od topaza, ne biste željeli gubiti vrijeme na generičke ključne riječi. Najveći utjecaj uvijek će imati ključne riječi koje opisuju ono što nudite. Da, mnogo je manje ljudi koji pretražuju “naušnice s topazom po narudžbi” nego što jednostavno pretražuju “naušnice”, ali vaša je šansa da privučete pravog korisnika i pružite ono što želi astronomski je veća s konkretnijom ključnom riječi.

Okružite ključne riječi kvalitetom

Vaše ključne riječi su dobre onoliko koliko je dobar sadržaj na vašoj web stranici. Stoga bi vaša strategija uvijek trebala biti ”pružiti ono što vaša publika traži, a zatim nadmašiti njihova očekivanja”

Kada nemate informacije o novim temama, još uvijek možete stvoriti izvrstan sadržaj oko svojih glavnih ključnih riječi. Na primjer, recimo da ste ciljali sljedeće proširene ključne riječi:

“muško prstenje od topaza”

“naušnice s topazom po narudžbi”

“prsten od topaza sa srebrom”

Vaš bi cilj bio osigurati resurse koji bi bili od interesa i vrijednosti za ljude koji pretražuju te pojmove. Možda napišete vodič od 2000 riječi o najboljim načinima čišćenja prstenova s topazom, koje su boje topaza najpopularnije u naušnicama ili metodama za određivanje je li vaš topaz prsten izrađen od pravog srebra itd.

Sve dok dijelite nešto jedinstveno i relevantno, korisnici će pozitivno reagirati na vaš sadržaj. Zauzvrat, Google će vas rangirati više za vaš trud.

Još jedna prednost plasiranja vrhunskog sadržaja u svijet je ta što vam pomaže uspostaviti se kao stručnjak u svojoj industriji. Moći ćete pisati gostujuće postove za druge blogove i imati druge prilike za širenje svijesti o robnoj marki.

Ne zaboravite na manje vidljivu stranu SEO-a

Iako su ključne riječi važne za privlačenje korisnika i tražilica, postoji još jedan element koji se zove metapodaci koji je neophodan za indeksiranje. Što su metapodaci? To su podaci koji se koriste za opisivanje drugih podataka.

Tražilice koriste metapodatke za navigaciju i procjenu vaše web stranice. Dakle, ako ne uključite ove elemente, to je kao da imate autocestu bez izlaznih znakova, ograničenja brzine ili drugih ključnih informacija. Kao što možete zamisliti, postoji velika vjerojatnost da se izgubite.

Primjeri metapodataka koji bi trebali biti uključeni na vašu web stranicu uključuju:

 • Opis oznake naslova: naslov za bilo koju web stranicu koja se pojavljuje na SERP-u
 • Meta opis: paragraf s objašnjenjem za bilo koju web stranicu koja se pojavljuje na SERP-u
 • Naslovi i podnaslovi: navigacijski elementi koji daju strukturu vašem sadržaju
 • Alternativni tekst slike: opisi slika na vašoj web-lokaciji za slabovidne korisnike i alate za indeksiranje

Gotovo svi ovi elementi vidljivi su korisnicima i mogu im pružiti uvid. Ali botovi tražilice posebno će se oslanjati na metapodatke za uspješno pretraživanje i indeksiranje vaše web stranice. Ako ozbiljno namjeravate doći na prvu stranicu rezultata, potrebni su pravilno upravljani metapodaci.

Prikaz vašeg napretka

Jedno je razumjeti značenje različitih SEO pojmova, ali vaš uspjeh uvijek ovisi o vašoj sposobnosti da ih provedete u djelo. I zapamtite da ne postoji cilj kada je SEO u pitanju. Uvijek morate tražiti nove prilike za poboljšanje svojih strategija i osvježavanje sadržaja.

Jedan od vaših najboljih resursa za praćenje rezultata vaših napora je Google Analytics. Možete koristiti ovaj besplatni alat da biste vidjeli odakle dolazi vaš web promet i kako korisnici stupaju u interakciju s različitim sadržajem na vašoj web-lokaciji.

Svakako nadzirite svoju web-lokaciju na Google Analytics barem jednom mjesečno kako biste identificirali najbolje primjere iz prakse i uočili potencijalne crvene zastavice. Držeći se blizu podataka, moći ćete maksimalno iskoristiti svoje napore i vidjeti najbolje rezultate.

Naravno, za svaki vid pomoći i asistencije oko Vašeg biznisa u digitalnom svijetu, mi smo tu u svakom momentu. Bit ćemo više nego sretni da Vam pomognemo i usmjerimo Vaše online poslovanje u pravom smjeru.

Vaš Digitalni Partner – Galop Digital!