SEO optimizacija za velika preduzeća

Čitanje traje otprilike 6 min

SEO

Svaka kompanija zna da je investiranje u SEO optimizaciju jedan od najboljih koraka u digitalnom marketingu. Konstantno napredovanje digitalnog svijeta kompanijama donosi više mogućnosti nego ikada prije, da se predstave kako postojećim, lojalnim mušterijama, tako i onima koji to tek treba da postanu. Eksperti kažu da poduzeća ulažu oko 20,000€ u SEO, što samo za sebe govori o važnosti optimiziranja stranice za pretraživače.

Biti rangiran na prvoj stranici Google-a je svakako nešto što većina vlasnika, menadžera i izvršnih direktora kompanija smatraju vrijednom investicijom.

Međutim, digitalni svijet je dosta dinamičan, zbog čega strategije koje su radile jučer, sutra mogu kočiti napredak. Strategija koja donosi napredak lokalnoj kompaniji može jako malo doprinijeti velikom poduzeću.

Dobra SEO strategija za poduzeća, zahtjeva da mislimo na malo drugačiji način i dobro procijenimo naše resurse.

Što se podrazumijeva pod SEO optimizacijom za poduzeća?

Možda ste čuli za SEO optimizaciju za lokalna poduzeća, ali za velike kompanije? Što to obuhvata? Koje su razlike? Da li treba da ih znate?

Prva stvar koju treba da znate o SEO optimizaciji za velika poduzeća jeste da ona treba da se koristi isključivo u kompanijama koja se kvalificiraju kao dovoljno velika, jer neodgovarajuća SEO strategija može dovesti do smanjenog saobraćaja na web-stranici poduzeća.

Ukratko, SEO za velika poduzeća predstavlja optimizaciju web-stranice za internet pretraživače koju najčešće koriste internacionalne kompanije s velikim brojem vebsajtova na različitim jezicima.

Kako biste napravili SEO strategiju koja će biti uspješna na tako masovnom obimu, potreban vam je dobro osmišljen plan, koji ćete morati sprovesti na pravi način, kao i spremnost na neprestana prilagođavanja i planiranja. Također, morate da pratite rezultate svojih kampanja na svim lokacijama, stvarate sadržaj i reklamirate svoje proizvode i usluge.

Sve ovo može djelovati obeshrabrujuće ako nemate pravi plan i strategiju.

Kakva je razlika?

Gore pomenute stvari i dalje zvuče manje više kao regularni SEO, zar ne? Kao i lokalni, i SEO za velika poduzeća ima isti cilj, a to je unapređenje online prisustva kompanije i privlačenje većeg broja klijenata.

Međutim, velika poduzeća su malo drugačija.

SEO za velike kompanije je kompleksniji jer postoji više metrika koje treba pratiti za više verzija web-stranica.

Sam obim neophodnih zadataka je znatno veći jer morate upravljati većim brojem stranica i većom količinom sadržaja.

Timski rad je ključan za SEO optimizaciju velikih poduzeća. Dok je za lokalni biznis ponekad dovoljna jedna osoba, velika poduzeća će najviše profitirati ako imaju tim SEO stručnjaka u kome će svaki član imati posebna zaduženja.

Najbolje strategije za uspješan SEO velikih poduzeća

Timski rad

Već smo diskutirali koliko je kvalitetan SEO tim važan za kreiranje prave strategije. Svakoga dana na Internetu bude više od 2 milijuna, algoritmi dolaze i odlaze, a biti u toku sa svim tim promjenama skoro je nemoguće. Međutim, dobro pripremljen tim biće spreman da uđe  u koštac s većinom takvih promjena i može vam pomoći u stvaranju više organskog saobraćaja.

Za SEO za poduzeća, potreban vam je tim koji će voditi računa o različitim zadacima vezanim za optimizaciju, koji je uvijek u toku s najnovijim trendovima i najavljenim promjenama.

Google neprestano vrši izmjene svojih algoritama, te vaš SEO tim treba da bude upoznat s tim promjenama, ili da zna posljedice tih izmjena na vaše poslovanje i SEO strategiju.

Investiranje u SEO specijaliste, bilo da ih zapošljavate direktno u kompaniji ili unajmljujete vanjske suradnike, odličan je način da kompanija napreduje u svom poslovanju.

Različiti zadaci s istim ciljem

Svaki član SEO tima treba da ima specifičnu ulogu. Neki mogu da se bave kampanjama povratnih linkova, drugi da kreiraju sadržaj, treći da dizajniraju web-stranicu ili vode društvene medije. Za članove tima je važno da znaju koje uloge su im doseljene kako bi svoje dužnosti vršili na pravi način.

Iako su članovima tima delegirani različiti zadaci, svi oni zajedno uvijek treba da rade ka istom cilju – unapređivanju pozicija, organskih posjeta, i najvažnije, broja klijenata.

Za postizanje ovoga neophodno je da članovi SEO tima imaju dobru komunikaciju i suradnju, kako jedni između drugih, tako i s članovima različitih odjeljenja. Nepravovremena reakcija na dragocjene i korisne informacije može uništiti i najbolju online strategiju, tako da je uspješna komunikacija od suštinske važnosti.

Važnost linkovanja

Ako vodite stranicu koji je velik i već indeksiran (što svakako treba da bude slučaj), velike su šanse da vaša stranica ima visok autoritet zahvaljujući stvaranju kvalitetne mreže povratnih linkova.

Ovo je svakako odlična stvar, međutim stvaranje linkova ne treba da se zaustavi tu. Važno je nastaviti s građenjem linkova ka stranicama kako ih lansirate, bez obzira na to koliko linkova već imate.

Objavljivanje članaka na drugim portalima kao gostujući autor, kao i PR članci, odličan su način za izgradnju mreže linkova.

Velika stranica ponekad znači da većina linkova vodi ka početnoj stranici web-stranici, ili da se stare objave naprosto zagube. Internim linkovanjem relevantnih starih objava možete povezivati sadržaj i tako omogućiti da se dobro rangira u pretrazi. Svaki put kada pišete novu objavu, postarajte se da linkujete i starije objave sa sajta.

Time ćete vaš stariji sadržaj prikazati kao dobru referentnu točku, učiniti web-stranicu korisnim potencijalnim mušterijama, i olakšati pristup robotima pretraživača.

Sve ovo jednako je većoj posjeti i boljem rangiranju web-stranica.

Sadržaj – „Alfa i Omega“

Sadržaj je kralj

Ne postoji previše sadržaja. On će svakako biti jedna od okosnica Vaših napora ka unapređenju rangiranja.

Međutim, velika poduzeća moraju imati značajno veći obim sadržaja koji stvaraju.

To može djelovati kao veliki izazov. Kreiranje i ažuriranje na desetine ili stotine stranica visokog kvaliteta svakako je zastrašujući zadatak. Također, nova ažuriranja internet pretraživača također će značiti više izmjena na postojećem sadržaju.

Koja je najbolja praksa?

Iako može biti skupocjeno, unajmljivanje kompetentnog copywriter-a je najbolji izbor. Također, posjetioci i klijenti su vaš fokus, zbog čega objave na web-stranici treba prvenstveno da budu korisne i zanimljive njima.

Dugi članci

Dug sadržaj je najbolja vrsta sadržaja za vaše stranice jer je vjerojatnije da će se rangirati visoko za ključne riječi koje želite. Također, duži članci po pravilu imaju više povratni linkova i češće se dijele na društvenim mrežama.

Ipak, ne treba ni pretjerivati. Na pojedinim stranicama, kao što su opisi proizvoda, sadržaj nije potreban jer je sama stranica klijentima korisnija nego blog.

Uvijek se vodite time da stranice koje opisuju asortiman ili uslugu sadrže sve odgovore koje klijenta mogu zanimati, čime će se lakše odlučiti za kupovinu.

Koristite sve forme sadržaja

Tekstovi su svakako najpopularniji oblik sadržaja na većini web-stranica, ali to ne znači da će ga svi vaši posjetioci i čitati.

Zato je važno da koristite sve dostupne oblike sadržaja koje možete integrirati u web-stranici.

  • Video – Ova forma može olakšati klijentima razumijevanje proizvoda i usluga, a da ne spominjemo benefite u poboljšanju korisničkog iskustva.
  • Infografika – Pojednostavite kompleksne koncepte pomoću slika. Kao i s videom, klijenti mogu lakše da razumiju što želite da poručite.
  • Podcast – Sadržaj u audio formatu za ljude koji bi radije slušali vaš sadržaj jer vjerojatno rade još nešto drugo istovremeno.

Re-optimizacija

Re-optimizacijom postojećih stranica možete poboljšati organski saobraćaj. Možda zvuči dosadno (posebno kada morate također da ponovo napišete velike količine sadržaja) ali ponekad, korisnije je dodati više ključnih riječi starom sadržaju nego kreirati nove objave. Ako se kompanija visoko rangira, re-optimizacija joj može dati dodatni poticaj. Ovo je efikasna strategija koja se može obaviti u nekoliko jednostavnih izmjena. Štedi vrijeme, a opet, daje solidne rezultate.

Ključne riječi

Izborom pravih ključnih riječi možete poboljšati posjetu i prodaju na web-stranici. Kao poduzeće s obimnim web-stranicom, konkurentne ključne riječi mogu donijeti brz rast.

Također, analiziranjem ključnih riječi na konkurentskim sajtovima možete poboljšati svoju poziciju i strategiju. Ako primijetite nagli rast u rangiranju konkurenata, velike su šanse da su počeli da koriste druge ključne riječi. Odlaskom na njihov web-stranicu i temeljnom analizom sadržaja, fokusirajte se na ključne riječi za koje se najbolje rangiraju.

Implementirajte ih u svoju strategiju i uživajte u benefitima.

Budite spremni da pratite svoje SEO napore

Budite strpljivi što se tiče rezultata. SEO možda pokazuje rezultate sporo, ali oni su tu. Kod velikih kompanija, rezultati mogu postati primjetni tek za nekih 6 do 12 mjeseci. SEO napori su na duge staze.

S druge strane, pobrinite se da pratite rezultate redovno. Na ovaj način ćete najbolje imati uvid kako možete unaprijediti rangiranje, iskoristiti prilike za unapređenje, ili ispraviti greške.

Praćenje metrika koje su važne za vaše trenutne kampanje je također od vitalne važnosti. Organska posjeta koja će pomoći u izgradnji svesti o vašem brendu jeste cilj kojem treba da težite. A ako želite da unaprijedite prodaju, pratite i konverziju.

Analizirajte rezultate i kategorizujte ih

Sakupite brojeve i vidite da li oni pomažu ostvarenju vašeg cilja. Ako da, nastavite da radite to što već radite. Ako ne, krenite da mijenjate strategiju.

Nakon što obradite sve podatke, napravite izvještaj kako biste sumirali minuli rad. Taj izvještaj kasnije može da vam posluži kao referenca za neke naredne kampanje.

Prednosti

Osim unapređenja porasta Vašeg poslovanja postoji nekoliko prednosti SEO optimizacije za velika poduzeća:

  • vaša web-stranica će uvijek biti dobro organizirana.
  • SEO za velika poduzeća pomaže lokalnim pretragama, tako ćete dobivati bolje rezultate uz manje muke.
  • Optimizirana web-stranica pospješuje autoritet domena i poboljšava rezultate.

Zaključak

Uz pravu SEO strategiju, velika poduzeća mogu mnogo dobiti. Dobro optimizirana stranica, jednostavniji lokalni marketing, kao i povećanje organske posjete i prodaje, mogući su uz ove jednostavne korake koje smo ovdje naveli.

Bilo da se odlučite za vlastiti SEO tim, ili unajmite profesionalnu agenciju koja će vršiti optimizaciju za vas, dobro promišljena i isplanirana strategija donijeće kompaniji velike benefite.

 

Izvor:http://www.popwebdesign.net