WordPress ili custom CMS rješenje za Vašu web stranicu?

Čitanje traje otprilike 3 min

U moru gotovih rješenja koja se često nameću kao jednostavan logičan odabir, iz razloga koje ćemo navesti u nastavku teksta, klijenti ili pružatelji web dizajn usluga nerijetko se odlučuju i na custom rješenja.

U današnjem svijetu web dizajna i online poslovanja neophodno je posjedovati dobru Internet prezentaciju bez obzira na usluge koje firma ili pojedinac nude.

Kako bi posjedovanje Internet stranice bilo smisleno potrebnu ju je i održavati odnosno ažurirati. Tu na scenu stupaju CMS rješenja, sustavi za upravljanje sadržajem web stranica.

WordPress ili custom rješenje

U nastavku teksta koristit ćemo izraz korisnici koji u ovome slučaju možemo poistovjetiti sa izrazom developer, jer su i jedni i drugi zapravo korisnici WordPress platforme ili custom rješenja.

WordPress – vodeća CMS platforma

Svi smo već manje-više čuli za WordPress – vodeću platformu za izradu web stranica i portala.

WordPress osim što je izrazito jednostavan za korištenje krajnjim korisnicima (user friendly), nudi i veliki broj funkcionalnosti, odnosno može se reći da nije ograničen sa funkcionalnostima kada se uzme u obzir da je Open Source (otvorenog code-a).

Mnogobrojni dodaci koji, istini na volju, ispunjavaju veliki broj zahtjeva korisnika, ponekad ipak ne mogu u potpunosti odgovoriti zahtjevu. Tada na scenu stupaju developeri – programeri koji mogu da prošire i prilagode njegove funkcionalnosti po željama klijenta.

Kod custom – prilagođenih rješenja ograničenja u suštini ne postoje, važni su kreativnost, znanje i iskustvo programera.

White House - WordPress

Zašto je WordPress vodeća platforma?

Iz predhodno navedenog, jasno je zašto je WordPress  vodeća platforma, jer osim neograničenosti sa funkcionalnostima (Open Source) idealna je podloga kako za male biznise tako i za velike.

O vrtoglavom usponu WordPress platforme dovoljno govori i činjenica da je službena Internet stranica Bijele kuće nakon dolaska Donalda Trumpa na vlast migrirana sa platforme Drupal-a na WordPress.

Osim što „ispod haube“ nudi neograničene mogućnosti, korisnici na jednostavan način mogu da vizualiziraju Internet stranice, te ih učine unikatnim i prepoznatljivim.

I jedno i drugo rješenje imaju svoje prednosti i nedostatke koje ćemo pokušati približiti u nastavku.

WordPress ili custom rješenje


Custom rješenja – prednosti:

 • Potpuna prilagodljivost biznisu ili usluzi
 • Unikatnost i potpuna kontrola
 • Brzina učitavanja i sigurnost

Custom rješenja – nedostatci:

 • Velika cijena izrade, često prelazi 10 000 KM, 20 000 KM i više.
 • Dugotrajan proces izrade, velika vjerovatnoća zastarijevanja u smislu trendova koji se konstantno mjenjaju.
 • Održavanje rješenja i podrška – potrebna je konstantna angažiranost tima, što dovodi u pitanje isplativost.
 • Eventualne nadogradnje ili adaptacije zahtjevaju angažovanje developera, što uzrokuje dodatne troškove.

Prednosti i nedostaci WordPress-a


WordPress rješenje – prednosti:

 • Uvijek prati nove tehnologije i trendove
 • Izrazito jeftinije od custom rješenja
 • Veća isplativost investicije (jeftinije u odnosu na custom)
 • Lako održavanje
 • Veliki broj dodataka koji su već kreirani za različite namjene i koji se konstantno ažuriraju
 • Izuzetna podrška pri otklanjanju eventualnih poteškoća
 • Cjelokupan proces izrade ne traje dugo
 • Velika WordPress zajednica

WordPress rješenje – nedostatci:

 • Sigurnosni rizik – zbog velikog broja korisnika ove platforme WordPress je česta meta hakerskih napada. Zahvaljujući ažurnosti WordPress developera i velike WordPress zajednice i ovaj rizik je sveden na minimum.
 • Brzina učitavanja – WordPress sam po sebi sadrži mnogo datoteka koje je potrebno da se učitaju za bezbjednu funkcionalnosti sistema. Uz pomoć malih trikova brzinu očitavanja moguće je izuzetno poboljšati, te Internet stranicu učiniti izuzetno brzom, što je od velikog značaja za krajnjeg posjetitelja.

Unikatnost i potpuna kontrola

Custom rješenja dolaze do izražaja kada klijent želi zaista unikatnu stranicu i potpuno prilagođenu svom biznisu i kada finansije i dugotrajnost procesa izrade nisu presudan faktor.

Za razliku od custom rješenja WordPress platforma je prihvatljivija u finansijskom smislu, proces izrade je brži, prosječni korisnici uz online tutorijale i savjete, te dozu kreativnosti mogu postići odlične rezultate – prevashodno kada su u pitanju manji biznisi.

U članku smo se bazirali na WordPress platformu iz prostog razloga, što je trenutno najraširenija platforma za izradu i uređivanje sadržaja na Internet stranicama. Međutim pored WordPress-a postoje i mnoga druga gotova CMS rješenja.

 

Piše: Žan Anđić