Zašto novo ažuriranje na WordPress 5.5. ruši stranice

Čitanje traje otprilike 3 min

WordPress 5.5

Veliki broj stranica koje pokreće svjetska popularna platforma za izradu Web stranica ima poteškoće ili su srušene nakon posljednjeg ažuriranja na novu verziju WordPress-a. Glavni razlog odnosno uzrok poteškoća, kao i eventualnog rušenja kompletnih stranica zapravo je prestanak podrške za jQuery Migrate (dodatak koji omogućuje korištenje starijih verzija jQuery-a – Javascript biblioteke za jednostavniju manipulaciju objektima, animacijama i sl.). Ukidanje podrške za navedeni dodatak izazvalo je poteškoće na najmanje 20 000 web stranica. Drugi najčešći problem nakon nadogradnje na novu verziju jeste način na koji predlošci (themes) obrađuju paginaciju (obilježavanje stranica). U ovom članku bavit ćemo se problemom sa jQuery Migrate podrškom.

Na sreću, poteškoće je moguće otkloniti i web stranice ponovo učiniti funkcionalnim.

jQuery Migrate dodatak i WordPress 5.5

Veliki broj korisnika odnosno izdavača WordPress platforme imaju problema, jer nova verzija WordPress-a dolazi bez JavaScript biblioteke pod nazivom jQuery Migrate.  jQuery Migrate je skup biblioteka koji omogućuje da stariji code funkcionira na WordPress-u. Problemi nastaju kod korisnika koji koriste starije predloške (theme). Ako se predlošci ne ažuriraju redovno, nastaju veliki problemi nekompatibilnosti. Upravo to se prelomilo na WordPress verziji 5.5.

jQuery Migrate

Kakve vrste grešaka se javljaju na stranicama i šta je njihov uzrok u WordPress 5.5?

JavaScript se može smatrati strojem koji omogućuje da se na web stranicama nešto dešava, da sadržaj bude dinamičan. Skripte rade u pozadini, kako bi krajnjem korisniku bili prikazani i funkcionalni elementi. To su elementi poput obrazaca, trake za pretragu, padajući izbornici i sl.

Razlog nekih poteškoća su stariji dodaci (plugini) koji se koriste unutar WordPress-a, dok drugi razlog mogu biti zastarjeli predlošci (theme).

Mnogi korisnici su prijavili probleme (bugove), koji su se manifestovali na različite načine. Najčešći izvori problema su stariji dodaci koji još uvijek koriste jQuery Migrate dodatak. Taj dodatak je u ovoj trenutnoj verziji WordPress 5.5. potpuno uklonjen. Na primjer, jedan od najčešćih problema je korištenje dodatka koji omogućuje korištenje klasičnog vizualnog editora (Classic Editor) unutar WordPress-a koji se prestao koristiti nakon uvođenja blok editora (Gutenberg) od verzije 5.0. koji se zbog navika korisnika i nije baš proslavio, što govori i činjenica da je jako velik broj korisnika koji su instalirali klasični uređivač (Classic Editor). Tim koji stoji iza pomenutog dodatka veoma brzo je uspio ažurirati dodatak i učiniti ga kompatibilnim sa trenutnom verzijom WordPress 5.5.

Problem je rješiv na veoma lak način.

Kako rješiti problem sa jQuery Migrate dodatkom

Ukoliko je poteškoća povezana sa nekim od dodataka koji koriste starije JavaScript biblioteke, provjerite kada je posljednji put dodatak ažuriran. Ako je datum ažuriranja stariji od godinu dana bilo bi dobro pronaći drugi dodatak istih funkcija koji se redovno ažurira. Dodaci koji se ne ažuriraju, tj. koji su zastarili mogu biti veliki sigurnosni rizik. Ukoliko je neophodno korištenje nekih od starijih dodataka ili predložaka, postoji jednostavno rješenje. WordPress je objavio dodatak koji vraća jQuery Migrate JavaScript bliblioteke te zahvaćenim stranicama vraća sve funkcionalnosti. Naziv ovog dodatka je „Enable jQuery Migrate Helper“, te ga možete preuzeti ovdje. Ovaj dodatak u samo par dana od objavljivanja preuzet je i instaliran više od 20 000 puta.

WordPress 5.5

Uglavnom, iako je pored navedenih vjerovatno veliki broj još nekih drugih poteškoća nakon ažuriranja, WordPress 5.5 je donio i dosta poboljšanja, sa posebnim naglaskom na brzinu, SEO i sigurnost. U ovoj verziji uvedena je funkcija koja omogućuje uključivanje i isključivanje automatskih ažuriranja dodataka i predložaka, mogućnost ažuriranja učitavanjem zip datoteke, kao i veliki broj poboljšanja za blok editor.

Plugin

Ukoliko imate bilo kakvih poteškoća u radu Vaših web stranica, slobodno nas kontaktirajte kako bi pregledali vašu web stranicu, te uklonili eventualne poteškoće i time vašim posjetiteljima pružili bolje korisničko iskustvo.

 

Izvor: Search Engine Journal