Kako napraviti web stranicu

Čitanje traje otprilike 5 min

Kako napraviti web stranicu

Potrebna vam je izrada web stranica za posao, hobi, vaš portfolio ili slično, a niste se nikako susretali s principima i načinima izrade? Naš prijedlog je uvijek da unajmite stručnu pomoć. Ekipa koja se sastoji od developera, dizajnera, contentwritera, digital marketing menadžera i ostalih IT stručnjaka će vam garantirano napraviti najbolji posao i pozicionirati stranicu visoko u rezultatima pretrage.

Ali, ako baš želite da probate i naučite nešto novo, za vas smo pripremili kratki vodič koji će vam olakšati napore i pomoći da napravite vašu prvu web stranicu.

Prije nego krenete s izradom web stranice potrebno je da odredite naziv web stranice tj.naziv domene (npr. www.vaseime.com), te da odaberete web hosting-a (Internet prostor na kojem će vaša web stranica biti smještena). Kada ste odredili ime, potrebno je da provjerite dostupnost, odnosno je li naziv koji ste odabrali zauzet.

Jako bitno je voditi računa o nazivu i domeni vaše web stranice kako bi posjetitelji lakše zapamtili. Ako ste dobro izabrali naziv internet domene ona će vam donijet pozitivan rezultat za optimizaciju vaše stranice(SEO).

 

U jednom od naših prethodnih  članaka pisali smo o načinu odabira i samoj registraciji domena za web stranicu.

 

Hosting i domenu je potrebno zakupiti, a to možete učiniti preko kompanija koje pružaju usluge registracije domene i hostinga (najčešće kompanije koje pružaju usluge hostinga nude i usluge registracije domena). Takve kompanije ćete zasigurno pronaći na

već prvoj stranici rezultata pretrage za npr. pojam „Hosting i domena“ na Google tražilici,  na vama je da odaberete koja vam je najpovoljnija.

Nakon kupovine hostinga i odabira naziva vaše domene i nakon što dobijete sve potrebne podatke za pristup serveru  kojeg ste zakupili možete krenuti u proces izrade web stranice.

Mi ćemo se u ovom članku bazirati na izradu web stranice pomoću WordPress alata, odnosno platforme za upravljanje sadržajem (CMS – content management system), trenutno najpopularnije platforme za izradu web stranica.

Važno je napomenuti, web stranicu možete kreirati i na svom računaru, bez da zakupite server i domenu, ali ta ista stranica će biti dostupna samo vama, nitko drugi je ne može vidjeti. Također, WordPress je samo jedan  od alata pomoću kojeg bez znanja programiranja možete kreirati web stranicu, postoji veliki broj drugih rješenja, što besplatnih, što komercijalnih.

Za svakog pojedinca koji se odluči zaploviti u vode web dizajna i izrade web stranica, toplo preporučujemo da krene od osnova web dizajna (HTML i CSS), postoji veliki broj kako online tako i  kurseva na nivou lokalnih zajednica, te tako nastavi dalje učeći  druge jezike  koji se koriste u razvoju web stranica.

 

Instalaciju WordPress-a možemo uraditi na dva načina, ovisno od zakupljenog servera i mogućnosti istog.

 

Većina ih ima ugrađen software pomoću kojeg u par klikova možete instalirati WordPress ili neki drugi CMS.

Prije svega, potrebno je logirati se u cPanel, s pristupnim podacima koje ste dobili od pružatelja hosting usluga. Jednostavniji način, ukoliko cPanel pruža tu mogućnost na serveru, jeste kroz cPanel odabrati WordPress, te kliknuti na „Install“. Obično ova stavka se nalazi  pod kategorijom „Software“ ili slično. Kada je u pitanju drugi način instalacije, nakon što ste se prijavili u cPanel, potrebno je pod stavkom MySQL database, kreirati novu bazu (baza podataka), novog korisnika baze i dodati mu sve privilegije, kako bih sve moglo nesmetano funkcionirati. Nakon kreiranja baze podataka pristupa se instalaciji WordPress paketa.

Instalacija WordPress paketa

 

Instalacija WordPress

Instalacijski WordPress paket potrebno je preuzeti sa zvanične WordPress.org stranice, gdje možemo pronaći najnoviju verziju. Instalacijski paket je u arhiviranom formatu. Potrebno je da raspakiran paket smjestimo na server na kojem će biti sama prezentacija. To možemo uraditi putem FTP-a ili putem cPanel-a. U ovom slučaju koristit ćemo cPanel.

Datoteku .zip formata u kojoj se nalazi WordPress paket, prenesemo na server tako što u cPanelu-u odaberemo stavku File Manager, te navigiramo do foldera Public html. Ovo je folder u koji se smještaju sve datoteke i folderi koje jedna stranica sadrži. U tom folderu izborom opcije Upload, dodamo WordPress .zip datoteku, te ju nakon uspješnog uploada otpakujemo kroz sučelje (kliknemo na datoteku, u gornjoj alatnoj traci pojavit će se opcija Extract All“).

Pokretanje i instalacija WordPress-a

Nakon raspakiranja .zip datoteke sljedeći korak jeste da u novoj kartici unutar Internet preglednika upišemo adresu za početak instalacije. To je adresa, odnosno domena koju ste prethodno zakupili (npr. www.vaseime.com). Automatski će se pokrenuti instalacija WordPressa (ukoliko ste prethodni korak ispravno izvršili). U prvom koraku biramo jezik na kojem ćemo nastaviti proces instalacije.

Unosimo podatke koje ćemo kasnije koristiti za prijavljivanje u WordPress administracijski panel, kao i naziv prezentacije. Neophodno je unijeti naziv baze podataka koju ste prethodno kreirali, te korisnika kojeg ste kreirali za tu bazu podataka. Na kraju kliknite na „Install” kako bi pokrenuli instalaciju. Ukoliko je sve ispravno unešeno, pojavit će se poruka o uspješnoj instalaciji. Sada možete već pogledati svoju prvu web stranicu, ili pristupiti u administracijsku ploču, gdje ćete kreirati stranice, izgled i ostalo.

Izrada Web Stranica u WordPress-u

 

prijava u WordPress

Da bi pristupili WordPress-ovom administracijskom panelu, potrebno je da u nastavku domena vašeg stranice kucate: https://www.vaseime.com/wp-admin. Sama riječ wp-admin nam ukazuje da nas vodi u WordPress-ov dio za administriranje sajta.
Potrebno je da unesemo naše podatke koje smo podesili pri instalaciji za pristup u administraciju:korisničko ime ili email adresu te password (lozinku).

Kreiranje sadržaja i osnovno podešavanje

Nakon što ste se uspješno prijavili u administraciju WordPress stranice, s lijeve strane nalazi se izbornik putem kojeg možete dodavati stranice, članke, multimedijalni sadržaj, upravljati izgledom i slično. Ono što WordPress izdvaja od svih platformi je to da, ako ne znate ništa o kodiranju, WordPress platforma omogućava instalaciju dodatnih malih softvera – plugin-ova (dodataka). Na raspolaganju vam je preko 12.000 besplatnih pomoću kojih možete da kreirate stranicu s funkcionalnostima koje vam odgovaraju. Odmah nakon instalacije, a prije početka kreiranja web stranice potrebno je odraditi nekoliko važnih postavki. Postavke za WordPress i stranicu se nalaze u sekciji „Postavke”.

Kreiranje sadržaja u WordPress

U pod-sekciji općenito podesite: naziv i opis web stranice, datum i vrijeme, jezik i vremensku zonu.

U pod-sekciji „Čitanje“ važna postavka je: vidljivost u tražilicama. Ovo je jako bitna stavka, te bi trebala biti isključena i ponovo uključena tek kada je web stranica u potpunosti gotova kako bi tražilice mogle pronaći stranicu. Kada je web stranica u fazi izrade ta opcija bi trebala biti isključena, kako tražilica eventualno ne bi “uhvatila” nedovršenu web stranicu.

U pod-sekciji „Rasprava“ nalaze se opcije za komentare, preko koje možete uključiti ili isključiti komentar na stranici.
Prvi korak nakon osnovnih podešavanja bi trebao biti odabir predloška – teme, odnosno izgleda vaše stranice. Postoji mnoštvo besplatnih tema koje možete koristiti, na vama je da odlučite koja najbolje odgovara vašoj stranici. Ukoliko ne možete pronaći besplatnu temu koja vam odgovara, možete pokušati sa nekom komercijalnom temom, koje možete pogledati na ThemeForest.net. Nakon odabira, instalacije i aktivacije predloška – teme, možete kreirati stranice koje vaša web stranica treba imati, dodati izbornik i slično.

Ako vam se ovo što ste pročitali čini kompliciranim, a željeli bi da imate svoju web stranicu ili vam treba asistencija, stručna pomoć, javite nam se, stojimo vam na raspolaganju i bit će nam drago da vam pomognemo.

 

Također, pogledajte i naš članak u kojem smo pisali o savjetima za bolje rangiranje na poznatim tražilicama (Google).

 

Saznajte koja su to pravila i načini pisanja sadržaja kojim ćete poboljšati samo rangiranje stranice u rezultatima pretrage.

Vaš digitalni partner – Galop Digital.